Νήσοι Γιαεγιάμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η τοποθεσία των Νήσων Γιαεγιάμα στο Νομό Οκινάβα

Οι Νήσοι Γιαεγιάμα (八重山諸島 Yaeyama-shotō, επίσης 八重山列島 Yaeyama-rettō, Γιαεγιάμα: Yaima, Οκιναβικά: Eema) είναι αρχιπέλαγος στα νοτιοδυτικά του νομού Οκινάβα της Ιαπωνίας, και καλύπτουν 591,46 τετραγωνικά χιλιόμετρα.[1] Τα νησιά βρίσκονται νοτιοδυτικά των Νήσων Μιγιάκο, μέρος του αρχιπελάγους των Νήσων Ρίου Κίου. Οι Νήσοι Γιαεγιάμα είναι το πιο απομακρυσμένο τμήμα της Ιαπωνίας από τα κύρια νησιά και περιλαμβάνουν τα νοτιότερα (Χατερούμα) και τα δυτικότερα (Γιοναγκούνι) κατοικημένα νησιά της Ιαπωνίας. Η πόλη Ισιγκάκι χρησιμεύει ως πολιτικός, πολιτιστικός και οικονομικός επικεφαλής των Νήσων Γιαεγιάμα.

Οι Νήσοι Γιαεγιάμα φιλοξενούν πολυάριθμα είδη υποτροπικών φυτών και μαγκρόβιων δάσων. Οι νήσοι παράγουν ζαχαροκάλαμο και ανανά. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι γύρω από τα νησιά είναι ιδανικοί βιότοποι για τα δελφίνια, τις θαλάσσιες χελώνες και μεγαλύτερα ψάρια όπως τα σαλάχια μάντα και οι φαλαινοκαρχαρίες. Πριν εξοντωθούν από τους ανθρώπους, οι φάλαινες και οι αλικόρες ήταν επίσης κοινά, και τα Γιαεγιάμα είχαν κάποτε το μεγαλύτερο πληθυσμό αλικόρων στους Νήσους Ρίου Κίου. Στο νησί Αράγκουσκου υπάρχει ένα Ουτάκι που ειδικώς τιμάει τις κυνηγημένες αλικόρες με τα κρανία τους, αλλά αυτοί που δεν είναι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν αν δεν λάβουν ειδική άδεια από τους κατοίκους, και λέγεται ότι οποιοσδήποτε αλλοδαπός χωρίς άδεια θα διωχθεί με τη βία.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Νήσοι Γιαεγιάμα στην Οκινάβα, Ιαπωνία

Τα νησιά αποτελούν το νότιο τμήμα των ηφαιστειακών νήσων Ριουκίου. Η διοικητική διαίρεση της περιφέρειας Γιαεγιάμα καλύπτει όλους τους νήσους Γιαεγιάμα, εκτός από το Ισιγκάκι και τα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου.

Κατοικημένα νησιά[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γλώσσα Γιοναγκούνι είναι η ιθαγενής γλώσσα του νησιού Γιοναγκούνι. Η γλώσσα Γιαεγιάμα είναι η ιθαγενής γλώσσα των υπόλοιπων νησιών. Τα ιαπωνικά χρησιμοποιούνται ευρέως ως δεύτερη γλώσσα.

Οι Νήσοι Γιαεγιάμα φιλοξενούν την παραγωγή παραδοσιακών οκιναβικών υφασμάτων.

Φεστιβάλ Μουσαάμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

14 Ιουλίου: Φεστιβάλ Μουσαάμα. Στη Νήσο Χατερούμα, αυτό το φεστιβάλ συγκομιδής γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του Όμπον. Περιλαμβάνει παρέλαση εκ μέρους του τοπικού θεού της γονιμότητας Μιρούκου και των παιδιών του (τα τοπικά παιδιά), χορούς σίσι («λιονταριών») και χορούς επιτελείου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 第1 指定離島・島しょ・人口 (PDF). 離島関係資料(平成24年1月) (στα Japanese). 沖縄県企画部地域・離島課. Ιανουαρίου 2012. σελίδες 2, 8. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2012.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |work= (βοήθεια)CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]