Νέο Στάδιο Παναθηναϊκού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το μελλοντικό γήπεδο του Παναθηναϊκού βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. Κάποια έργα άρχισαν το φθινόπωρο του 2008, και ο τόπος που χτιζόταν το γήπεδο ήταν στον Βοτανικό της Αθήνας. Η σχεδίαση προήλθε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Μανουέλ Σαλγάδο.

Μακέτα του γηπέδου

Το στάδιο αρχικά θα ονομαζόταν Γήπεδο Βοτανικού και θα είχε χωρητικότητα 45 με 46.000 θέσεις, τοποθετώντας το ως το δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο στην Ελλάδα, μετά το Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας που έχει χωρητικότητα 69.618 θέσεων. Ο χώρος θα διέθετε και γήπεδο πετοσφαίρισης όπου θα ήταν η έδρα της ομάδας του Παναθηναϊκού, ενώ θα υπήρχαν και εγκαταστάσεις κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και αντισφαίρισης, ενώ το 2012 προβλεπόταν να γίνει και ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης το οποίο θα διέθετε 8.000 θέσεις.

Οι διαστάσεις του γηπέδου είχαν προβλεφθεί στα 105 x 68 μ. ενώ θα υπήρχαν 1.600 προβολείς. Οι αίθουσες των VIP θα είχαν εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο χώρος των δημοσιογράφων θα καταλάμβανε 500 τ.μ. με πλήρη εξοπλισμό. Οι σουίτες θα ήταν 50 και θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν 600 άτομα συνολικά. Στον χώρο στάθμευσης θα υπήρχε δυνατότητα στάθμευσης 4.000 οχημάτων.

Τελικώς το πλάνο για την ανέγερση του γηπέδου ματαιώθηκε μετά από ασυμφωνίες που δημιουργήθηκαν μεταξύ του Παναθηναϊκού και τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας λόγος που αποτράπηκε η κατασκευή του σταδίου ήταν πως η περιοχή είχε κηρυχτεί ως υγροβιότοπος, φιλοξενώντας κορμοράνους σε συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και λόγω επιπλοκών σχετικά με την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Υπήρξαν πολλά σενάρια για τη τοποθεσία στέγασης της ομάδας, με επικρατέστερη την πρόταση του ενδιαφερόμενου για αγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος πρότεινε ως λύση την αποκλειστική χρήση ολόκληρου του ΟΑΚΑ για χρονική περίοδο 20 ετών.

Ανάπλαση/Ανακατασκευή του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Δεκεμβρίου 2013, το Παναθηναϊκό Κίνημα ανακοίνωσε την προτασή του για την ανάπλαση του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης». Τα στελέχη του Παναθηναϊκού Κινήματος μίλησαν για μια σύγχρονη Λεωφόρο 44.000 θέσεων με αλλαγμένη φορά, κατηγορίας ελίτ και κόστος εργασιών 75 εκ. ευρώ. Οι άνθρωποι του Κινήματος τόνισαν ότι έχουν σαν πρότυπο το νέο γήπεδο της Μπιλμπάο.

Το καινούριο γήπεδο κατηγορίας Elite της UEFA θα είναι χωρητικότητας 44.000 θέσεων που σημαίνει ότι θα μπορεί να φιλοξενήσει τελικό Europa League καθώς υπάρχει μια μίνιμουμ απαίτηση 40.000 για ένα τέτοιο γεγονός. Θα περιλαμβάνει 42 σουίτες, 1.300 τετραγωνικά μέτρα εστιατορίου, χωρητικότητας 120 ατόμων και μουσείο. 5 τηλεοπτικά στούντιο, αίθουσα VIP 600 ατόμων, συνεδριακό χώρο 160 θέσεων, 7.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικής χρήσης, 3 κόρνερ μπουτίκ, 1.000 θέσεις στάθμευσης οχημάτων και εγκαταστάσεις για τα αθλήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που περιλαμβάνουν κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης 3.000 θέσεων, αίθουσες για τα αθλήματα της πάλης, της ξιφασκίας, της άρσης βαρών, πυγμαχίας, σκοποβολής καθώς και αίθουσες για τα γραφεία του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ.

Η μετάβαση από και προς το γήπεδο γίνεται κυρίως με την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως το μετρό όπου βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων και με τη χρήση οχημάτων. Ο χώρος στάθμευσης του γηπέδου μπορεί να φιλοξενήσει 1.000 οχήματα ενώ σε ακτίνα 300 μέτρων άλλοι είκοσι χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν άλλα 1.000 οχήματα. Η βασική πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο γίνεται από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από την οδό Έλενας Βενιζέλου. Στα σημεία αυτά και μέσα στον περιβάλλοντα χώρο θα βρίσκονται τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Η είσοδος εντός του γηπέδου θα γίνεται από 24 θύρες στο επίπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Εσωτερικό του Γηπέδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο αναπτύσσεται σε δυο διαζώματα ενώ ο αγωνιστικός χώρος έχει βυθιστεί 8,5 μέτρα για να μην ξεπεραστεί το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Το ύψος του γηπέδου από το επίπεδο μηδέν όπου ορίζουμε το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι 23 μέτρα. Η κάθε θύρα χωρίζεται σε δυο τμήματα προωθώντας το κοινό προς τρεις κατευθύνσεις. Μπροστά και κάτω για το χαμηλότερο διάζωμα και αριστερά και δεξιά προς τις σκάλες που οδηγούν στο ανώτερο διάζωμα. Σε συνδυασμό δε με το εύρος των θυρών πλάτος 4 μέτρων αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα άτομα με ειδικές ανάγκες το γήπεδο μπορεί να φιλοξενήσει αμαξίδια σε όλη την περίμετρό του. Στην δυτική πλευρά του γηπέδου αναπτύσσεται ένας πύργος τεσσάρων επιπέδων. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται 25 μπουθ και 5 τηλεοπτικά στούντιο. Στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο υπάρχουν οι σουίτες των 12 ατόμων η κάθε μια. Στο τέταρτο επίπεδο βρίσκεται το εστιατόριο και το μουσείο. Η κίνηση μέσα στο μουσείο γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάζει τον επισκέπτη να είναι σε μόνιμη οπτική επαφή με το πέταλο όπου βρίσκεται η Θύρα 13 για να του θυμίζει ότι είναι κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του Παναθηναϊκού. Στην ανατολική πλευρά στα επίπεδα -1 και -2 βρίσκονται οι εμπορικοί χώροι. Η υψομετρική διαφορά 5,5 μέτρων που υπάρχει στην οδό Κυριακού από το επίπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επιτρέπει στο πρώτο επίπεδο των εμπορικών χώρων να έχει θεά προς το εξωτερικό του κτιρίου και φυσικό φωτισμό. Οι εμπορικοί χώροι θα απαρτίζονται από χώρους εστίασης, μια μεγάλη μπουτίκ και γενικές εμπορικές χρήσεις. Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη που καταλαμβάνουν τον υπόγειο χώρο κάτω από το πέταλο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, φωτίζονται με την χρήση οπτικών ινών και μεθόδων ανάκλασης φυσικού φωτισμού.

Εξωτερικό του Γηπέδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κέλυφος του γηπέδου είναι κατασκευασμένο από πλάκες σκυροδέματος 12 χιλιοστών που περιέχουν ιαλονύματα, υλικό που είναι αντιπυρικό και 100% ανακυκλώσιμο λόγω των φυσικών στοιχείων του. Έχει εξαιρετικές θερμομονωτικές ικανότητες. Η οροφή του γηπέδου καλύπτεται από 7.000 τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών τα οποία θα είναι ικανά τις ημέρες που το γήπεδο δεν θα χρησιμοποιείται να παρέχουν ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή για κοινωφελείς σκοπούς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 37°59′10.22″N 23°41′26.88″E / 37.9861722°N 23.6908000°E / 37.9861722; 23.6908000