Νέος Μικρός Καουμπόυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νέος Μικρός Καουμπόυ αποτελεί τη φυσική συνέχεια του θρυλικού περιοδικού «Μικρός Καουμπόυ».

Τον Ιούλιο 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη ένας τόμος 368 σελίδων με τέσσερις νέες, αδημοσίευτες ιστορίες του Μικρού Καουμπόυ, «Ο Νέος Μικρός Κάουμποϋ – Ο Ναγουάλ»[1][2], σε κείμενα Κωνσταντίνου Ρωμοσιού και εικονογράφηση Κώστα Φραγκιαδάκη.

Από τον Δεκέμβριο 2018, ο «Νέος Μικρός Καουμπόυ» άρχισε την κυκλοφορία του σε τακτικές, ανά δίμηνο, εκδόσεις νέων ιστοριών των εκατό σελίδων από τις Εκδόσεις Άγρια Δύση, με συντελεστές τον συγγραφέα Κώστα Ρωμοσιό και τους σκιτσογράφους Κώστα Φραγκιαδάκη και Πάνο Παναγόπουλο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ελληνικό περιοδικό με ιστορίες γουέστερν, με κεντρικό ήρωα ένα ελληνόπουλο της διασποράς, τον 18χρονο Τζιμ Άνταμς (Δημήτρη Αδαμόπουλο), ο οποίος αναλαμβάνει να επιβάλει το νόμο ως Ρέιντζερ στην άγρια αμερικανική Δύση. Μαζί του έχει την όμορφη Ντιάνα Μόρισον, τον Μεξικανό Πεπίτο Γκονζάλες και το μικρό ινδιανάκι Τσιπιρίπο, που έμειναν γνωστοί ως η θρυλική τετράδα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ήρωες αυτοί πρωτοεμφανίστηκαν το 1963 στο περιοδικό «Μικρός Σερίφης», με συντελεστές τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Πότη Στρατίκη που έγραφε τις ιστορίες και τον ζωγράφο Θέμο Ανδρεόπουλο που ανέλαβε την εικονογράφησή του. Οι δυο δημιουργοί συνυπέγραφαν με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός.

Το 1971 η συνεργασία των δύο δημιουργών έληξε. Ο Στρατίκης συνέχισε με την έκδοση του «Μικρού Σερίφη», ενώ ο Ανδρεόπουλος ανέλαβε την έκδοση του »Μικρού Καουμπόυ», συνεργαζόμενος με άλλους συγγραφείς. Τα περιοδικά κυκλοφόρησαν έως το 1991.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ρωμοσιός, Κωνσταντίνος. «"Νέος μικρός κάου-μπόυ: Ο Ναγουάλ"». livanis.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019. 
  2. Κιούσης, Γιώργος (3 Σεπτεμβρίου 2018). «Κωνσταντίνος Ρωμοσιός: «Στον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης συνιστώ να διαβάσει τον Νέο Μικρό Καου – Μπου»». Press Publica | Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]