Νέμεσις (αστέρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καλλιτέχνη αναπαράσταση της Νεμέσεως ως ερυθρού νάνου που φαίνεται από ένα κοντινό πεδίο συντριμμίων με τον Ήλιο ορατό στο κέντρο

Η Νέμεσις είναι ένας υποθετικός ερυθρός νάνος ή φαιός ( = καφέ) νάνος, που βρίσκεται σε τροχιά από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 50.000 έως 100.000 ΑΜ, και λίγο μετά το Νέφος του Όορτ. Η ύπαρξη αυτού του αστέρα βασίζεται σε μια υπόθεση που διατύπωσε ο Richard Muller στην προσπάθειά του να εξηγήσει το φαινόμενο των μαζικών εξαλείψεων των ειδών, κάτι που φαίνεται να επαναλαμβάνεται κάθε 26 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Ψάxνοντας για τη Νέμεσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν η Νέμεσις υπάρχει, μπορεί να ανιχνευθεί από την προγραμματισμένη αποστολή Pan-STARRS ή από τις τελευταίες αστρονομικές έρευνες του LSST, ή παρόμοιες μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Αν η Νέμεσις πρόκειται για ένα φαιό νάνο, όπως προτείνεται από τον Δρ Dan Whitmire και τον Albert A. Jackson IV, τότε η αποστολή WISE (προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο του 2009) θα πρέπει να το βρει εύκολα.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nemesis (star) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).