Νέμεσις (αστέρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλλιτέχνη αναπαράσταση της Νεμέσεως ως ερυθρού νάνου που φαίνεται από ένα κοντινό πεδίο συντριμμίων με τον Ήλιο ορατό στο κέντρο

Η Νέμεσις είναι ένας υποθετικός ερυθρός νάνος ή φαιός ( = καφέ) νάνος, που βρίσκεται σε τροχιά από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 50.000 έως 100.000 ΑΜ, και λίγο μετά το Νέφος του Όορτ. Η ύπαρξη αυτού του αστέρα βασίζεται σε μια υπόθεση που διατύπωσε ο Richard Muller στην προσπάθειά του να εξηγήσει το φαινόμενο των μαζικών εξαλείψεων των ειδών, κάτι που φαίνεται να επαναλαμβάνεται κάθε 26 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Ψάxνοντας για τη Νέμεσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν η Νέμεσις υπάρχει, μπορεί να ανιχνευθεί από την προγραμματισμένη αποστολή Pan-STARRS ή από τις τελευταίες αστρονομικές έρευνες του LSST, ή παρόμοιες μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Αν η Νέμεσις πρόκειται για ένα φαιό νάνο, όπως προτείνεται από τον Δρ Dan Whitmire και τον Albert A. Jackson IV, τότε η αποστολή WISE (προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο του 2009) θα πρέπει να το βρει εύκολα.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nemesis (star) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).