Νάνοι του Βρότσουαφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο της Πορτοκαλί Εναλλακτικής (ο παππούς νάνος στέκεται στην άκρη ενός ανθρώπινου δακτύλου)

Οι νάνοι του Βρότσουαφ (πολωνικά: Wrocławskie krasnale), ή καλικάντζαροι του Βρότσουαφ, είναι μικρά ειδώλια (20-30 εκ.) που πρωτοεμφανίστηκαν στους δρόμους του Βρότσουαφ της Πολωνίας το 2005. Έκτοτε, ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς και σήμερα θεωρούνται τουριστικό αξιοθέατο. Σε όσους θέλουν να συνδυάσουν τα αξιοθέατα στο Βρότσουαφ με το «Κυνήγι νάνων» προσφέρονται ειδικά φυλλάδια με χάρτη[1] και λογισμικό εφαρμογών για κινητά για έξυπνα τηλέφωνα.[2] Τον Απρίλιο του 2019, υπήρχαν ήδη 600 νάνοι στην πόλη. Έξι βρίσκονται έξω από την πόλη στο εργοστάσιο της LG στο Μπισκουπίτσε Ποντγκούρνε.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001, για τον εορτασμό της Πορτοκαλί Εναλλακτικής (πολωνικό αντικομμουνιστικό κίνημα), τοποθετήθηκε επίσημα ένα μνημείο ενός καλικάντζαρου (σύμβολο του κινήματος) στην οδό Σφιντνίτσκα, όπου γίνονταν οι συγκεντρώσεις της ομάδας. Το 2003, ο Δήμαρχος του Βρότσουαφ, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει τη νέα παράδοση, αποκάλυψε μια μικρή πλάκα στην πόρτα του Μουσείου των Νάνων. Βρίσκεται στο ύψος των ανθρώπινων γονάτων στον τοίχο μιας ιστορικής κατοικίας που ονομάζεται Γιας (Jaś), η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Πλατεία της Αγοράς και την Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ.

Τα ειδώλια των νάνων, που είναι μικρότερα από το μνημείο της Πορτοκαλί Εναλλακτικής στην οδό Σφιντνίτσκα, τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα πρώτα πέντε, σχεδιασμένα από τον Τόμας Μότσεκ, απόφοιτο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Βρότσουαφ, τοποθετήθηκαν τον Αύγουστο του 2005.

Μια τελετή αποκάλυψης δύο άλλων νάνων έλαβε χώρα την ημέρα της 18ης Ιουνίου 2008. Βρίσκονταν στην οδό Σφιντνίτσκα, δίπλα στο W-skers: ένας νάνος σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι φιγούρες αντιπροσωπεύουν δύο νάνους με ειδικές ανάγκες: τον κωφάλαλο και τον τυφλό. Αποτελούν μέρος της εκστρατείας Wrocław Without Barriers, η οποία στοχεύει να επιστήσει την προσοχή στα άτομα με ειδικές ανάγκες που ζουν στο Βρότσουαφ. Πέντε μέρες αργότερα, στην Αιματολογική και Παιδιατρική Ογκολογική Κλινική στο Βρότσουαφ, τοποθετήθηκε ένας άλλος νάνος. Ήταν η τρίτη γυναίκα νάνος, η Μαζένκα (Marzenka), της οποίας το σχέδιο βασίστηκε στο λογότυπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης Mam marzenie.[3]

Το Φεστιβάλ Νάνων πραγματοποιείται στο Βρότσουαφ κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Wycieczka szlakiem krasnali». Wrocław24. 18 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. Πάβεου Μάρεκ. «Wrocław - Krasnalove - Aplikacje Android w Google Play». google.com (στα Πολωνικά). 
  3. «Information for Service Foundation's Mam Marzenie». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2008.