Μύτικας (βουνοκορφή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°05′9″N 22°21′32″E / 40.08583°N 22.35889°E / 40.08583; 22.35889

Μύτικας (βουνοκορφή)
Mytikas peak 02.jpg
Ο Μύτικας, η ψηλότερη βουνοκορφή του Ολύμπου.
Ύψος2.917 μέτρα
ΟροσειράΌλυμπος
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΕλλάδα

Ο Μύτικας είναι η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδος, δεύτερη υψηλότερη των Βαλκανίων, μετά τη Μουσαλά στη Βουλγαρία. Μέχρι πρόσφατα το ύψος του ανερχόταν στα 2.917 μ., οι πιο πρόσφατες όμως μετρήσεις που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπολογίζουν το ύψος του στα 2918 μέτρα και 80 εκατοστά.

Ο Μύτικας είναι καμπύλη κορυφή και μαζί με το Στεφάνι, την τρίτη ψηλότερη κορυφή, σχηματίζουν τις δύο πλευρές ενός τριγώνου. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με το μάτι οι δυο κορυφές.

Η κορφή, ως ορειβατική πρόκληση, είναι ανάμεσα στις δυσκολότερες κορυφές της Ελλάδας, ενώ το σημείο της Κακόσκαλας αποτελεί ένα από τα επικινδυνότερα σημεία ορειβασίας, λόγω της μεγάλης κλίσης, του δύσβατου της πλαγιάς, αλλά και του δέους που σε κατακλύζει αντικρίζοντας την υψομετρική απόσταση έως το τέλος της πλαγιάς. Τα μονοπάτια (είναι δύο) που οδηγούν στον Μύτικα, της Σκάλας-Κακόσκαλας και των Ζωναριών-Λουκιού, τα οποία ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, και έτσι είναι σε γενικά καλή κατάσταση. Στην αρχή σχεδόν του καθενός βρίσκονται τα τρία από τα τέσσερα καταφύγια του Ολύμπου, δύο στα 2.650μ. ("Γ. Αποστολίδης", "Χ. Κάκκαλος") και το καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός" στα 2.100μ.

Ο Μύτικας είναι επίσης γνωστός ως κατοικία των θεών, όντας η υψηλότερη κορυφή, ενώ το Στεφάνι ως ο θρόνος του Δία. Παρά το γεγονός πως ο Μύτικας είναι υψηλότερος, η ανάβαση σ' αυτόν είναι πιο εύκολη σε σύγκριση με την ανάβαση στο Στεφάνι, που απαιτεί αναρριχητική εμπειρία.