Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μύριτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°25′0″N 12°41′0″E / 53.41667°N 12.68333°E / 53.41667; 12.68333

Μύριτς
Η Λίμνη Μύριτς παρά το Ρέμπελ
ΧώρεςΓερμανία
Γεωγραφικό Μήκος12°41΄ Α
Γεωγραφικό Πλάτος53°25΄ Β
ΕισροήΈλντε
ΕκροήΈλντε
Λεκάνη Απορροής663 τετρ. χιλιόμετρα
Χώρες ΛεκάνηςΓερμανία
Έκταση117 τετρ. χιλιόμετρα
Μέσο Βάθος6 μέτρα
Μέγιστο Βάθος31 μέτρα
Ύψος Επιφάνειας62 μέτρα
ΠόλειςΒάρεν, Ρέμπελ

Η Μύριτς (γερμ. Müritz, από σλαβική ρίζα που σημαίνει «μικρή θάλασσα») είναι η μεγαλύτερη λίμνη που ανήκει αποκλειστικά στη Γερμανία, με έκταση 117 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, στη βόρεια Γερμανία.

Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 31 μέτρα. Τροφοδοτείται και αποστραγγίζεται από τον ποταμό Έλντε. Μέρος της Μύριτς και των παρακείμενων δασών και υγροτόπων προστατεύονται από το Εθνικό Πάρκο Μύριτς. Το πρώην Διαμέρισμα Μύριτς πήρε το όνομά του από τη λίμνη. Οι μεγαλύτεροι οικισμοί που συνορεύουν με τη Μύριτς είναι το Βάρεν και το Ρέμπελ, αμφότερα μεγάλα κέντρα τουρισμού στη Λιμναία περιοχή του Μεκλεμβούργου.

Το λιμάνι του Βάρεν στη λίμνη Μύριτς

Η λίμνη αποτελεί τμήμα της υδάτινης οδού «Τάξεως I» Μύριτς-Έλντε[1], την οποία διαχειρίζεται η Αρχή Υδάτινων οδών και ναυσιπλοΐας του Lauenburg (Wasser- und Schifffahrtsamt Lauenburg).

Η Μύριτς έχει αρκετούς μεγάλους κόλπους. Αντίθετα με το αβαθές ανατολικό μέρος της, η δυτική πλευρά της έχει κόλπους που μοιάζουν με κανάλια, όπως οι όρμοι του Ρέμπελ και του Ζήτοβ (Röbeler Bucht και Sietower Bucht). Το βαθύτερο σημείο της λίμνης βρίσκεται στα βόρεια, κοντά στην πόλη Βάρεν και εντός του κόλπου Μπίνενμύριτς, ο οποίος συνδέεται με την κυρίως λίμνη με έναν στενό πορθμό. Αντιστοίχως στη νότια όχθη βρίσκεται ο κόλπος Κλάινε Μύριτς («Μικρή Μύριτς»), από όπου ο Μύριτσαρμ εκτείνονται ακόμη νοτιότερα. Η λίμνη Μύριτς έχει διαστάσεις περίπου 29 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο και περίπου 13 χιλιόμετρα από ανατολή προς δύση, ενώ η λεκάνη απορροής της έχει έκταση 663 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τροφοδοτείται με νερό από τον ποταμό Έλντε στα νότια, ο οποίος όμως εξέρχεται με την ίδια ονομασία από τη βόρεια όχθη της λίμνης, η οποία επίσης συνδέεται με τη λίμνη Κέλπινζέε στα δυτικά από το κανάλι Ρέεκ (Reeck), που έχει μήκος 2 χιλιόμετρα. Υπάρχουν και άλλα μικρότερα κανάλια, όπως το Μίροβ και το Μπόλτερ.

Η λίμνη δημιουργήθηκε κατά την Τελευταία εποχή παγετώνων, που στα βόρεια μέρη της Ευρώπης αποκαλείται Βαϊχζέλεια εποχή. Αρχικώς ολόκληρη η Λιμναία περιοχή του Μεκλεμβούργου ήταν μια τεράστια λίμνη, που διαχωρίσθηκε σε αρκετές μικρότερες, αλληλοσυνδεόμενες λίμνες, ως αποτέλεσμα μιας πτώσεως της στάθμης της θάλασσας.

Η στάθμη του νερού της λίμνης Μύριτς έχει μεταβληθεί αρκετές φορές τους προηγούμενους αιώνες, κυρίως ως αποτέλεσμα ανθρώπινων δράσεων. Τον 12ο αιώνα η επιφάνειά της βρισκόταν 60,5 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Το 1737 έφθασε σε ένα μέγιστο ύψος, 64,35 μέτρα, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας μικρών φραγμάτων, π.χ. για τη λειτουργία νερόμυλων κατά μήκος του Έλντε. Με επιπλέον μεταβολές στα φράγματα των νερόμυλων, η στάθμη της λίμνης έπεσε στο σημερινό της υψόμετρο των 62 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το 1836.[2]

Ο μεγαλύτερος οικισμός που είναι κτισμένος στις όχθες της λόμνης Μύριτς είναι η πόλη Βάρεν, ενώ άλλοι οικισμοί είναι (δεξιόστροφα) τα χωριά Ρέχλιν, Πρίμπορν, Φίπεροβ (Vipperow), Λούντορφ, η κωμόπολη Ρέμπελ και τα χωριά Γκόττουν, Ζήτοβ (Sietow) και Κλινκ.


  1. Verzeichnis E, Lfd. Nr. 35 der Chronik Αρχειοθετήθηκε 2016-07-22 στο Wayback Machine., Wasser- und Schifffahrtsverwaltung des Bundes
  2. Fred Ruchhöft: «Der Wasserstand der „Oberen Seen“ in Mecklenburg in Mittelalter und früher Neuzeit» στο Archäologische Berichte aus Mecklenburg-Vorpommern, τόμ. 6, έτος 1999