Μόργκοθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Μέλκορ που μετονομάστηκε σε Μόργκοθ ( έτσι ονομάστηκε απο τον Φεανορ γιό του Φινγκούε της φιλής Ελνταρ) ήταν ο Σκοτεινός Άρχοντας της Πρώτης Εποχής, και είναι ο κεντρικός κακός του Σιλμαρίλλιον, ενός από τα βιβλία Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Καταδικάστηκε από τους Βάλαρ να αλυσοδεθεί στο κενό, μα η προφητεία του Μάντος λέει πώς θα επιστρέψει για να κατακτήσει την Άρντα όμως η προφητεία λέει επίσης πως θα ηττηθεί στο Dagor Dagorath (Μάχη των Μαχών).

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΜέλκορΜάνγουε
 
Βάρντα
 

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μέλκορ δεν ονομάστηκε "Μόργκοθ" μέχρι να καταστρέψει τα δύο δέντρα του Βαλινόρ, δολοφόνησε τον Φίνγουε, τον Υψηλό βασιλιά των ξωτικών του Νόλντορ. Ύστερα έκλεψε τους Σιλμαρίλ στο Πρώτη Εποχή. Το όνομα Μόργκοθ απονεμήθηκε τότε από τον Φέανορ, γιο του Φίνγουε. Ακόμη, τα ξωτικά τον ονόμασαν στη συνέχεια μόνο με αυτό το όνομα. Το όνομα Μοργκόθ προέρχεται από τα σινδαρινικά (μία από τις τεχνητές γλώσσες του Τόλκιν) και σημαίνει "Σκοτεινός Εχθρός", "Μαύρος Εχθρός" ή "Μαύρος Εχθρός του Κόσμου".[1]:194, 294 Ο όρος Μπαουγκλίρ είναι επίσης σινδαρινικός και σημαίνει "Τύραννος" ή "Καταπιεστής".[2] Ο Φέανορ ονομαζόταν πραγματικά στα Κουένια (μια άλλη γλώσσα του Τόλκιν) ως Μορινγκότο[1]:194 ή Μορινγκόθο,[1]:294 και αργότερα μετονομάστηκε στα σινδαρινικά ως Μόργκοθ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Tolkien, J.R.R. (1993). Tolkien, Christopher, επιμ. History of Middle-earth Volume 10: Morgoth's Ring. Crow's Nest, New South Wales: George Allen & Unwin. ISBN 978-0261103009. 
  2. Roots MOR- "black", KOTH- "strife, enmity" and MBAW- "compel, oppress"; see The History of Middle-earth, Vol. V, The Lost Road, "Etymologies", pp. 365, 372, and 373.