Μόνικα Ντέικον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μόνικα Ντέικον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 4  Ιουνίου 1934
Χώρα πολιτογράφησης Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδές Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός[1][2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Governors-General of Saint Vincent and the Grenadines (Ιουνίου 2002 – Σεπτεμβρίου 2002)
Βραβεύσεις Ντάμα Ταξιάρχις του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Εταίρος του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

Η Μόνικα Ντέικον (γεννήθηκε ως Monica Jessie Sheen, 1934-) είναι πολιτικός από τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, που υπήρξε Γενική Κυβερνήτρια της χώρας προσωρινά το 2002. Είναι χήρα του βουλευτή Κλερ Ντέικον και η πρώτη γυναίκα στη χώρα της που υπηρέτησε στα αξιώματα της αναπληρώτριας κυβερνήτριας και Γενικού Κυβερνήτη[3].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1934. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πέτυχε τόσο στο Cambridge School Certificate όσο και στο Cambridge Higher School Certificate. Στη συνέχεια εργάστηκε επί 35 χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης. Εκτός από την πατρίδα της, δίδαξε και σε δύο σχολεία του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Το 1982 απέκτησε μπάτσελορ στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών. Επιστρέφοντας στον Άγιο Βικέντιο δίδαξε ως λέκτορας σε κολέγιο για εκπαιδευτικούς.

Γενική Κυβερνήτρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διορίστηκε στο αξίωμα του αναπληρωτή Γενικού Κυβερνήτη (ή Γενικού Αντικυβερνήτη) το 2001, όταν ήταν Γενικός Κυβερνήτης ο Σερ Τσαρλς Άντρομπας. Όταν ο τελευταίος πέθανε, στις 3 Ιουνίου του 2002[4], η Ντέικον έγινε προσωρινά Γενική Κυβερνήτρια, μέχρι να αναλάβει καθήκοντα νέος. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002 διορίστηκε στο αξίωμα ο Δρ Φρέντερικ Μπάλλανταϊν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Monica Dacon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).