Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόδιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μόδιος ήταν αρχαίο ρωμαϊκό μέτρο χωρητικότητας υγρών, αλλά και ξηρών καρπών και ειδικοτερα των σιτηρών. Η περιεκτικότητά του ισοδυναμούσε προς το 1/6 του ελληνικού μέδιμνου που ισοδυναμούσε με 8.7 λίτρα.

Επίσης ίδιο μέτρο με την αυτή ισοδυναμία αναφέρεται από τους Εβδομήκοντα και ως μια βιβλική μονάδα μέτρησης χωρητικότητας μόνο στερεών που αποτελούσε χαρακτηριστικό οικιακό σκεύος που χρησιμοποιούταν κατά την Καινή Διαθήκη. Υποδιαίρεση αυτού του βιβλικού μοδίου ήταν ο χοίνιξ, ενώ πολλαπλάσια μονάδα ήταν η Σάτα. Ο βιβλικός μόδιος αναφέρεται στα εδάφια: Ματθαίος 5:15, Μάρκος 4:21, Λουκάς 11:33.

Επίσης στους νεότερους χρόνους το "μόδιον" (εκ του ρωμαϊκού μόδιος) κοινώς "μόδι" αποτελούσε στην ελληνική ύπαιθρο ιδίως στη Λέσβο μέτρο χωρητικότητας ελαιόλαδου που ισοδυναμούσε με 640 κιλά ελιές ή 500 οκάδες λάδι[1]. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας Μάνη, Μεσσηνία, Κόρινθος κ.λπ. αποτελούσε μέτρο σιτηρών και διαφόρων καρπών ποικίλης χωρητικότητας. Χαρακτηριστικό είναι το όνομα "Χιλιομόδι" σε ένδειξη πλούσιας τοπικής γεωργικής παραγωγής.