Μόγκουλς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μόγκουλς στο Σούγκαρμπους των ΗΠΑ

Το Σκι με μόγκουλς (Mogul skiing, συχνότερα απλώς μόγκουλς) είναι τύπος του ελεύθερου σκι όπου οι χιονοδρόμοι κάνουν σκι σε έδαφος που έχει πολλές λακκούβες ("moguls").

Μόγκουλς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόγκουλς λέγονται οι λακούβες που δημιουργούνται στο έδαφος όταν οι χιονοδρόμοι ωθούν το χιόνι σε σωρούς καθώς εκτελούν στροφές μικρής ακτίνας. Επίσης, μπορούν να φτιαχτούν σε λόφο για διαγωνισμούς στο ελεύθερο σκι ή για προπονητικές διαδρομές. Μόλις δημιουργείται με φυσικό τρόπο, ένα μόγκουλ τείνει να επεκταθεί, αφού οι σκιέρ ακολουθούν τα ίδια μονοπάτια γύρω από αυτό και τα αυλάκια που το περιστοιχίζουν βαθαίνουν ακόμα περισσότερο. . Καθώς η χιονοδρομία τείνει να είναι ένας σύνδεσμος από στροφές, σχηματίζονται τα μόγκουλς και δημιουργείται ένα έδαφος με λάκκους. Στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα συγκεκριμένες πίστες αφήνονται χωρίς περιποίηση ώστε να δημιουργηθούν μόγκουλς. Σε περιπτώσεις που τα τελευταία έχουν πολύ πάγο και είναι πολύ σκληρά για να κάνει κάποιος σκι με ασφάλεια, τότε γίνεται περιποίησή τους.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος mogul προέρχεται πιθανότατα από την γερμανική διάλεκτο και τη γερμανική της Βιέννης mugl, που σημαίνει λοφίσκος.[1]

Αγωνιστικές χιονοδρομίες μόγκουλς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος διαγωνισμός ελεύθερου σκι με μόγκουλς έλαβε χώρα το 1971. Οι ελεύθερες διαδρομές συμπεριελάμβαναν σκι με μόγκουλς, ακροβατικά στον αέρα (aerials) και διάφορα ακροβατικά κόλπα. Έπειτα από σειρά τραυματισμών στη διάρκεια ακροβατικών στον αέρα, απαγορεύτηκαν από το διαγωνισμό. Η εν λόγω απαγόρευση παρέμεινε σε ισχύ μέχρι και πρόσφατα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) θεσμοθέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Πίστας Ελεύθερου Σκι το 1980. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο γίνονται πολλές διοργανώσεις που περιλαμβάνουν σκι με μόγκουλς. Το 1992 το ελεύθερο σκι γίνεται επίσημα ολυμπιακό άθλημα και τα μόγκουλς μέρος του. Στους Ολυμπιακούς του 1988 στο Κάλγκαρι ήταν άθλημα επίδειξης. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1986 και σήμερα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Κατά τη διεξαγωγή του αγωνίσματος, οι αθλητές και αθλήτριες κάνουν σκι γύρω από τα μόγκουλς και εκτελούν διάφορα κόλπα. Μερικά κοινά είναι: 360 X, twister, spread, Daffy, cork-720 και backflip. Η κατωφέρεια είναι πολύ απότομη, με κίση συνήθως ανάμεσα σε 24 και 32 μοίρες (πιο συχνά 28 μοίρες)και μήκους 200-270 μέτρων.[2] Τα άλματα στο αγώνισμα των μόγκουλς είναι μικρότερα από εκείνα στο αγώνισμα των ακροβατικών (aerial) και συχνά αναφέρονται με την ονομασία "kickers" για την απότομη προσγείωση, που "κλοτσά" τον αθλητή ψηλά στον αέρα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. mogul (2) από το Websters Online Dictionary
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 12 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mogul skiing της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).