Μυστική Διδασκαλική Οργάνωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η προσπάθεια των Πολωνών για διατήρηση του πολιτισμού και της μόρφωσής τους ήταν ένα σημαντικό μέρος της αντίστασης κατά της Γερμανικής κατοχής. Κρυφή εκπαίδευση όλων των επιπέδων οργανώθηκε αμέσως μετά τη στρατιωτική ήττα της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο του 1939 που οδήγησε αρχικά στην διανομή του κράτους σε Γερμανικό και Σοβιετικό τομέα. Ειδικά στον Γερμανικό τομέα επλήγησαν σημαντικά οι δομές του Πολωνικού κράτους και της κοινωνίας, μεταξύ αυτών και η εκπαίδευση, η γλώσσα, ο πολιτισμός και η Εκκλησία. Το πρόγραμμα καταστροφής της Πολωνίας περιγραφόταν σε μια "μελέτη-μνημόνιο" (memorandum) με τον τίτλο "Το ζήτημα της μεταχείρισης του πληθυσμού της πρώην Πολωνικής Επικράτειας από φυλετική και πολιτική άποψη". Μέσα σε αυτό το μνημόνιο προβλεπόταν η γενική απαγόρευση της Πολωνικής γλώσσας, ακόμα και για θρησκευτικές λειτουργίες (Krasuski, σελ. 129)[ασαφές]. Κατά ένα άλλο Memorandum του 1940 από τον Χάινριχ Χίμλερ το επίσημο Πολωνικό σύστημα εκπαίδευσης όφειλε να δίνει στους Πολωνούς τη "βασική αριθμητική, όχι πάνω από τον αριθμό 500, να γράφουν το όνομά τους και το δόγμα ότι είναι θείος νόμος να υπακούουν τους Γερμανούς".[1]
Οι φορείς της μυστικής αντιστασιακής εκπαίδευσης ήταν η "Μυστική Διδασκαλική Οργάνωση" (Tajna Organizacja Nauczycielska, ΤΟΝ) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας της εξόριστης Πολωνικής κυβέρνησης στο Λονδίνο. Αυτή η μυστική εκπαίδευση γινόταν με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων ήταν:

  • Συνέχιση του προηγούμενου Πολωνικού προγράμματος σπουδών παρά τις Γερμανικές διαταγές, μέσα στα σχολεία που συνέχιζαν να λειτουργούν νόμιμα.
  • Παροχή απαγορευμένων γνώσεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που επιβάλλονταν από της αρχές κατοχής.
  • Μυστική διδασκαλία σε μικρές ομάδες μαθητών. Αυτή γινόταν σε σπίτια δασκάλων ή μαθητών ή και σε επίσημα σχολεία μετά την νόμιμη διδασκαλία.

Μυστικά σχολεία λειτούργησαν και στον ανατολικό τομέα τόσο κατά τη Σοβιετική όσο και κατά τη Γερμανική κατοχή. Εκεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος προερχόταν από Ουκρανούς, Λευκορώσους και Λιθουανούς εθνικιστές (Krasuski, σελ. 135). Το περιεχόμενο των μυστικών μαθημάτων διαμορφωνόταν έτσι ώστε να εξάρει το πατριωτικό αίσθημα των μαθητών. Πολλοί από τους μαθητές μεταπηδούσαν στην ένοπλη αντίσταση. Μέσα από τα μυστικά σχολεία βγήκε μια γενιά γενναίων ανθρώπων, αφιερωμένων στην πατρίδα, που ανέλαβαν την αναστήλωση και την ανάπτυξη της ελεύθερης Πολωνίας (Krasuski, σελ. 137).[2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Κρυφά σχολεία (έκδοση 3482359) της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).