Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μυοπάθεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μυοπάθεια
Ειδικότηταρευματολογία
Ταξινόμηση
ICD-10G71-G72, M60-M63
ICD-9359.4-359.9, 728-728
DiseasesDB8723
eMedicineemerg/328
MeSHD009135

Στην ιατρική, η μυοπάθεια είναι μία μυική πάθηση[1] στην οποία οι μυικές ίνες δεν λειτουργούν για κάποιον από τους πολλούς υπάρχοντες λόγους, οδηγώντας στην μυική αδυναμία. Όπως λέει και η ίδια η λέξη, μυοπάθεια σημαίνει πάθηση του μυός. Αυτό το νόημα υποδεικνύει ότι το κύριο πρόβλημα βρίσκεται εντός του μυός, και όχι στα νεύρα (νευροπάθειες ή νευρογενείς διαταραχές) ή στον εγκέφαλο. Οι μυικές κράμπες, η δυσκαμψία και οι σπασμοί μπορούν επίσης να σχετίζονται με τη μυοπάθεια.

Οι παθήσεις των μυών ταξινομούνται ως νευρομυικής ή μυοσκελετικής φύσης. Ορισμένες καταστάσεις, όπως η μυοσίτιδα, μπορούν να θεωρηθούν και νευρομυικής και μυοσκελετικής φύσης.

Επειδή η μυοπάθεια είναι ένας γενικός όρος, διακρίνονται αρκετές ομάδες, που χωρίζονται σε συγγενείς και επίκτητες

Μυική αδυναμία, μυικές κράμπες, δυσκαμψία και τέτανος.

Επειδή τα διάφορα είδη μυοπαθειών προκαλούνται μέσω διαφορετικών οδών, δεν υπάρχει μία μεμονωμένη θεραπεία για τις μυοπάθειες. Η θεραπεία ποικίλει από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων έως τις πολύ συγκεκριμένες θεραπείας στις οποίες στοχεύεται το αίτιο. Οι θεραπείες σήμερα περιλαμβάνουν την φαρμακοθεραπεία, την φυσιοθεραπεία, τους κηδεμόνες υποστήριξης, το χειρουργείο, και ακόμη και τον βελονισμό.