Μυθοπλασίες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μυθοπλασίες
Ficciones (1944).jpg
Η πρωτότυπη έκδοση της συλλογής Μυθοπλασίες (Ficciones), 1944
Συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Τίτλος Ficciones
Γλώσσα Ισπανικά
Είδος συλλογή διηγημάτων
Βραβεία Τα 100 βιβλία του Αιώνα
LΤ ID 23507
Ημερομηνία δημοσίευσης 1944

Η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Μυθοπλασίες (ισπανικά: Ficciones) είναι το πλέον δημοφιλές βιβλίο του Αργεντίνου συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες.[1] Το ίδιο περιεχόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχει και στην ξεχωριστή συλλογή Λαβύρινθοι η οποία ήταν η πρώτη μετάφραση των διηγημάτων του Μπόρχες στην αγγλική γλώσσα ως Labyrinths το 1962 -και μετέπειτα στην ελληνική γλώσσα ως Λαβύρινθοι το 1974-, ενώ το ίδιο έτος κυκλοφόρησε και η αγγλική μετάφραση του ίδιου του Ficciones.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή εκδόθηκε το 1944 και αποτελείται από την συνένωση παλαιότερων συλλογών διηγημάτων του Μπόρχες, την Ο κήπος των διχαλωτών μονοπατιών (El jardín de senderos que se bifurcan) του 1941 με οκτώ ιστορίες, και το Τεχνάσματα (Artificios) του 1944. Στην επανέκδοση του 1956 προστέθηκαν τρία νέα διηγήματα στο τμήμα των Τεχνασμάτων, Το Τέλος, Η αίρεση του Φοίνικα, και Ο Νότος.[2]

Τα διηγήματα της συλλογής εμπεριέχουν όλα τo φανταστικό στοιχείο, και συχνά γίνεται αναφορά σε λαβυρίνθους ως μεταφορά για την ιδιαίτερα περίπλοκη φύση των κόσμων, συστημάτων, του χρόνου, καθώς και των ανθρωπίνων ενασχολήσεων και ιδιοτήτων. Στα διηγήματα αυτά οι αφηγητές της ιστορίας έχουν συνήθως την ονομασία Μπόρχες από τον ίδιο τον συγγραφέα.[3]

Η συλλογή κατατάχτηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία του αιώνα από την γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μυθοπλασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαφορές με το Λαβύρινθοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαβύρινθοι, η πρώτη έκδοση διηγημάτων του Χόρχε Λουίς Μπόρχες στην ελληνική γλώσσα, η οποία εκδόθηκε ως αντιστοιχία του Ficciones, 1974.

Στην συλλογή των Λαβυρίνθων περιέχονται σχεδόν όλα τα διηγήματα από το Μυθοπλασίες, με εξαίρεση τα Η πορεία προς το Αλ-Μουτασίμ, Μια ματιά στο έργο του Χέρμπερτ Κουέιν, Το Τέλος, και Ο Νότος, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα περιεχόμενα του Μυθοπλασίες έχουν κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο Λαβύρινθοι. Οι Λαβύρινθοι περιλαμβάνουν επιπλέον τα παρακάτω διηγήματα εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από την συλλογή Το Άλεφ:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «.:BiblioNet : Μυθοπλασίες / Borges, Jorge Luis, 1899-1986». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 2018-01-06. 
  2. Bell-Villada, Gene H. (1981). Borges and His Fiction: A Guide to His Mind and Art. The University of North Carolina, σελ. 69–101. ISBN 0-8078-1458-X. 
  3. Lindstrom, Naomi (1990). Jorge Luis Borges: A Study of the Short Fiction. G.K. Hall & Co., σελ. 23–25. ISBN 0-8057-8327-X.