Μυθολογία του Θιβέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο Μυθολογία του Θιβέτ εννοείται έναν περίπλοκο σώμα μύθων και δοξασιών που αναπτύχθηκαν στη γεωγραφική περιοχή του Θιβέτ. Η αρχαία θρησκεία που επικρατούσε στο Θιβέτ αποκαλούνταν Μπον-πο και επικράτησε μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ. όταν με βασιλικό διάταγμα αντικαταστάθηκε από τον Βουδισμό.

Κοσμογονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τη μυθολογία του Θιβέτ στην αρχή του κόσμου υπήρχε ένα αυγό το οποίο όταν έσπασε δημιουργήθηκε ο κόσμος και ο πρώτος άνθρωπος ο Γκες-μον. Ένας άλλος μύθος λέει ότι υπήρχε ένας απέραντος ωκεανός και καθόλου γη, σε αυτόν ζούσε μια χελώνα που μετέφερε λάσπη από τον βυθό του δημιουργώντας ένα νησί, το πρώτο κομμάτι γης. Πάνω σε αυτό το νησί σχηματίστηκε ένα μεγάλο βουνό, τα Ιμαλάια, ακολούθως δημιουργήθηκε ο πρώτος άνθρωπος και μετά τα στοιχεία της φύσης. Ταυτόχρονα φύτρωσε και το πρώτο δέντρο που κάποια στιγμή όμως μαράθηκε και άρχισαν να σπέρνονται στους ανθρώπους δυστυχίες και έριδες, τότε χωρίστηκαν οι άνθρωποι σε φτωχούς και πλούσιους. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο πρώτος άνθρωπος ήταν γιος του θεού Νιάμ και της γυναίκας του που ήταν θεά της γης.

Στη Θιβετιανή μυθολογία το Έβερεστ κρατούσε τον ουρανό αλλά και τον ένωνε με τη γη σε ένα σημείο που ονομαζόταν βράχος των πνευμάτων. Οι θεοί για να κατέβουν στη γη χρησιμοποιούσαν μια σκάλα , την ίδια σκάλα χρησιμοποιούσαν και οι άνθρωποι για να ανέβουν στον ουρανό. Ένα μεγάλο πουλί δίδαξε στους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη οργώνοντας με το ράμφος του τους αγρούς.

Το σύμπαν ήταν χωρισμένο σε έξι περιοχές, στη πρώτη που λεγόταν Ντέβαλκα ζούσαν οι θεοί. Στη Λόκα ζούσαν οι ημίθεοι , στη Λόκα των ανθρώπων οι άνθρωποι και στη Λόκα των ζώων τα ζώα. Στη Πετραλόκα ζούσαν τα φαντάσματα ενώ υπήρχε ακόμα μία περιοχή η Κόλαση.

Θεότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Θιβετιανή μυθολογία υπέρτατος θεός είναι ο Νιάμ. Άλλες σημαντικές θεότητες είναι ο Γκάι-πα προστάτης των ανθρώπων, ο Λούνγκ-στο πνεύμα μεταφυσική διάσταση του ανέμου. Η Γκύου-μα αντίστοιχη της ινδικής Μάγια, οι Ντακίνις αντίστοιχες με τις νεράιδες, και η Ντεμ-τσογκ που σχετίζεται με αναπαραστάσεις της δημιουργίας του σύμπαντος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι μυθολογίες του κόσμου, Α'μέρος: επικός μυθολογικός κύκλος , Διονύσιος Πλατανιάς, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2004