Μυθολογία Τουμπούκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Τουμπούκα είναι εθνική ομάδα που ζει στο Μαλάουι. Ο σημαντικότερος θεός τους είναι ο Κιούτα ( Chiuta ), ο οποίος είναι παντοδύναμος, παντογνώστης και αυτοδημιούργητος. Επίσης είναι θεός της βροχής και της γονιμότητας.

Η Τουμπούκα, όπως οι περισσότερες Αφρικανικές γλώσσες, έχει πολλούς μύθους που συνθέτουν την πολιτιστική της κληρονομιά. Οι μύθοι αυτοί λέγονται συνήθως γύρω από φωτιές αργά τη νύχτα, συχνά με τη συνοδεία τυμπάνων και χορικών. Σκοπό έχουν να διδάξουν στα παιδιά μια ηθική συμπεριφορα, αλλά και να διασκεδάσουν .

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μύθους έχουν χάσει τη δυναμή τους μετά την επαφή με τα δυτικά ήθη. Ωστόσο, αρκετοί έχουν υπερνικήσει τις δυσκολίες των αλλαγών και έχουν επιβιώσει. Γνωστές ως vidokoni (φανταστικές ιστορίες) οι ιστορίες αυτές έχουν πάντα ως υπόβαθρο ένα ηθικό δίδαγμα.

Στην μυθολογία Τουμπούκα αναφέρονται τρία ζώα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα: η φούλου (fulu/χελώνα) , ο καλούλου (kalulu/λαγός) και η τσίμπβε (chimbwe/ύαινα) . Η φούλου θεωρείται το πιο σοφό ζώο, η τσίμπβε κατεργάρα και ο καλούλου ο έξυπνος παραπλανητής που μπορεί να νικηθεί μόνο από τη φούλου.