Μπόρντερ κόλεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θηλυκό κόκκινο μερλέ μπόρντερ κόλεϊ

Το μπόρντερ κόλεϊ είναι φυλή εργατικού σκύλου που προέρχεται από την περιοχή των συνόρων μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας. Η φυλή εκτράφηκε για τη βόσκηση κοπαδιών, ιδιαίτερα προβάτων, και συνδυάζει την νοημοσύνη και την ευκινησία με μια σκληραγωγημένη κράση.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως εργατικοί σκύλοι, τα μπόρντερ κόλεϊ επιλέγονται για την ικανότητα και την αντοχή τους στη βόσκηση κοπαδιών. Ο χρωματισμός που συνηθέστερα συσχετίζεται με τη φυλή είναι ένα χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες παραλλαγές, όπως κόκκινο και λευκό, καφέ και λευκό, μερλέ και σχεδόν καθαρό μαύρο.

Τα μπόρντερ κόλεϊ είναι γνωστά για την εξαιρετικά υψηλού επιπέδου νοημοσύνη (είναι η πρώτη σε νοημοσύνη ράτσα σκύλων) και την καταλληλότητά τους για εκπαίδευση. Ένα μπόρντερ κόλεϊ, ο Rico, έχει αποδειχθεί ότι έχει λειτουργικό λεξιλόγιο άνω των 200 λέξεων.[1] Επίσης είναι εξαιρετικά ευκίνητα, καθιστώντας τα άξια σε αθλήματα σκύλων.

Τα μπόρντερ κόλεϊ κατέχουν ένα «ένστικτο βόσκησης», μια τροποποιημένη μορφή του κυνηγετικού ενστίκτου, που τα οδηγεί στην υιοθέτηση μιας χαρακτηριστικής στάσης βόσκησης και τον καθορισμό του στόχο τους με ένα διεισδυτικό βλέμμα. Ο στόχος, πρωταρχικώς τα πρόβατα, μπορεί να περιλαμβάνει πάπιες, αυτοκίνητα, παιδιά, άλλα σκυλιά ή ακόμα και πουλιά στον ουρανό. Λόγω της νοημοσύνης τους και της επιθυμίας τους να εργάζονται, μπορεί να μην κάνουν για κατοικίδια για ανθρώπους που δεν μπορούν να τους παρέχουν αρκετή άσκηση και πνευματική διέγερση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]