Μπόγκισλαβ ΣΤ΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Μπόγκισλαβ ΣΤ΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1354
Δυτική Πομερανία
Θάνατος7  Μαρτίου 1393 ή 18  Ιουλίου 1393[1]
Δυτική Πομερανία
Τόπος ταφήςEldena Abbey
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑγνή του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουρκ
Αγνή του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουρκ (από 1391)[2]
Γιούττα της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ[2]
ΤέκναAgnes of Pomerania
Σοφία της Πομερανίας
ΓονείςΜπάρνιμ Δ΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ
ΑδέλφιαΒάρτισλαβ ΣΤ΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ
Ελισάβετ της Πομερανίας
ΟικογένειαΟίκος της Πομερανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπόγκισλαβ ΣΤ΄, γερμαν. Bogislaw VI (π. 1350 - 7 Μαρτίου 1393) από τον Οίκο των Γκρίφφινς ήταν δούκς της Πομερανίας-Βόλγκαστ μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Βάρτισλαβ ΣΤ΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Μπάρνιμ Δ΄ δούκα της Πομερανίας-Βόλγκαστ και της Σοφίας, κόρης τού Ιωάννη Β΄ κυρίου τού Μεκλεμβούργου-Βέρλε.

Ο Μπάρνιμ Δ΄ ήταν, από κοινού με τον μεγαλύτερο αδελφό του Μπόγκισλαβ Ε΄ και τον μικρότερο αδελφό του Βάρτισλαβ Ε΄, δούκας της Πομερανίας-Βόλγκαστ. Το 1365 ο Μπόγκισλαβ ΣΤ΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του, μαζί με τον αδελφό του Βάρτισλαβ ΣΤ΄. Ήταν ανήλικοι και επίτροπος έγινε ο θείος τους Μπόγκισλαβ Ε΄. Τότε δημιουργήθηκαν διαφωνίες με αυτόν, που εξελίχθηκαν σε εμφύλιο. Με την παρέμβαση τού Καρόλου Δ΄ της Γερμανίας η Πομερανία-Βόλγκαστ διαιρέθηκε: ο θείος τους Μπόγκισλαβ Ε΄ έλαβε το Στολπ, οι δύο αδελφοί έλαβαν το κυρίως Βόλγκαστ (δυτικά τού ποταμού Σβίνε) και ο θείος τους Βάρτισλαβ Ε΄ το Νόιστεττιν (ανατολικά τού Σβίνε). Η συμφωνία έγινε στο Άνκλαμ το 1368. Ο Μπόγκισλαβ Ε΄ απεβίωσε το 1374.

Οι δύο αδελφοί άρχισαν επιδρομές στα εδάφη τού Αλβέρτου της Σουηδίας (από τον Οίκο τού Μεκλεμβούργου), ώσπου το 1368 ο Βάρτισλαβ ΣΤ΄ συνελήφθη με μερικούς από τους ιππότες του στο Ντάμγκαρτεν. Ο Μπόγκισλαβ ΣΤ΄ πλήρωσε 1300 μάρκα για την απελευθέρωσή του.

Ο δούκας ίδρυσε την κώμη τού Άρενσοοπ ως λιμένα τού Λόοπ και το ασφάλισε με κάστρο. Όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε το 1395 από στρατό τού Ρόστοκ και ο λιμένας προσχώθηκε. Ο Μπόγκισλαβ ΣΤ΄ απεβίωσε το 1393 χωρίς άρρενες απογόνους και το μερίδιό του περιήλθε στον μεγαλύτερο αδελφό του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Γιούττα των Ασκάνια, κόρη τού Έρικ Β΄ δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Το 1389 έκανε δεύτερο γάμο, με την Αγνή των Γουέλφων, κόρη τού Μάγκνους Β΄ δούκα τού Μπράουνσβαϊκ-Βόλφενμπυτελ και είχε τέκνα:

  • Αγνή, αρραβωνιάστηκε τον Βαλτάσαρ κύριο τού Μεκλεμβούργου-Βέρλε, αλλά ίσως δεν έγινε τελικά ο γάμος.
  • Σοφία απεβ. 1408, παντρεύτηκε πρώτα τον Έρικ Α΄ δούκα τού Μεκλεμβούργου και έπειτα τον Νικόλαο Ε΄ κύριο τού Μεκλεμβούργου-Βέρλε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Adolf Häckermann (1876), "Bogislav VI. (VII.) und Wartislav VI.", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 3, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 46–47

Martin Wehrmann: Genealogie des pommerschen Herzogshauses, in: Veröffentlichungen der landesgeschichtlichen Forschungsstelle für Pommern, series 1, vol. 5, Leon Saunier, Stettin, 1937, pp. 88–89, 96–97.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bogislaw VI, Duke of Pomerania της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. p772.htm#i7718.
  2. 2,0 2,1 p772.htm#i7718. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.