Μπόγκισλαβ Ι΄ της Πομερανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπόγκισλαβ Ι΄ της Πομερανίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Ιουνίου 1454
Νταρουόβο
Θάνατος5  Οκτωβρίου 1523
Στσέτσιν
Τόπος ταφήςΝαός του Αγίου Όθωνος στο Στεττίν
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆννα των Γιαγκελλόνων, δούκισσα της Πομερανίας (από 1491)[1]
Μαργαρίτα του Βρανδεμβούργου (1450-1489) (από 1477)[1]
ΤέκναΣοφία της Πομερανίας
Γεώργιος Α΄ της Πομερανίας
Άννα της Πομερανίας, δούκισσα του Λούμπιν
Μπάρνιμ Θ΄ της Πομερανίας
Καζιμίρ Η΄ της Πομερανίας
Krzysztof
Joachim
Elibieta Prinzessin von Pommern-Wolgast
Otto IV Herzog von Pommern
ΓονείςΈρικ Β΄ της Πομερανίας και Σοφία της Πομερανίας, δούκισσα της Πομερανίας
ΑδέλφιαΣοφία της Πομερανίας, δούκισσα του Μεκλεμβούργου
Μαργαρίτα της Πομερανίας
Αικατερίνη της Πομερανίας, δούκισσα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Barnim (IX)
Ελισάβετ Ερίκοβνα
ΟικογένειαΟίκος της Πομερανίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Παναγίου Τάφου
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπόγκισλαβ Ι΄, γερμαν. Bogislaw X (3 Ιουνίου 1454 - 5 Οκτωβρίου 1523) από τον Οίκο των Γκρίφφινς ήταν δούκας της Πομερανίας (1474-1523). Κληρονόμησε όλα τα μέρη της Πομερανίας και το 1478 έγινε μόνος ηγεμόνας της.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Έρικ Β΄ δούκα της Πομερανίας και της Σοφίας, κόρης τού Μπόγκισλαβ Θ΄ δούκα της Πομερανίας-Στολπ.

Γεννήθηκε στο Ρύγκενβάντε (νυν Ντάρλοβο Πολωνίας)· η μητέρα του ήταν 3η εξαδέλφη τού πάππου του Βάρτισλαβ Θ΄.

Πριν από αυτόν η χώρα ήταν για 200 έτη διαιρεμένη σε δύο μέρη, που διοικούσαν τα μέλη τού Οίκου. Το 1464 απεβίωσε ο Όθων Γ΄ δούκας της Πομερανίας-Στεττίν. Επίσης το 1474 απεβίωσε ο πατέρας του Έρικ Β΄ και το 1478 ο θείος του Βάρτισλαβ Ι΄, οι οποίοι είχαν μοιράσει την Πομερανία-Βόλγκαστ στο κυρίως Βόλγκαστ και στο Μπαρτ αντίστοιχα. Αυτοί μερίμνησαν ώστε το Στεττίν, που το διεκδικούσε ο μάργραβος τού Βρανδεμβούργου, να επιστρέψει στον Οίκο τους. Τελικά ο Μπόγκισλαβ Ι΄ έγινε ηγεμόνας όλων των μερών.

Ο πατέρας του άφησε τη χώρα σε έντονη διαμάχη με το Βρανδεμβούργο και το Μεκλεμβούργο. Ο Μπόγκισλαβ κατάφερε να λύσει αυτές τις διαφορές με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα. Πάντρεψε την αδελφή του Σοφία με τον Μάγκνους Β΄ δούκα τού Μεκλεμβούργου και ο ίδιος νυμφεύτηκε την κόρη τού Φρειδερίκου Β΄ πρίγκιπα-εκλέκτορα τού Βρανδεμβούργου. Το 1478 ανέκτησε περιοχές που είχαν χαθεί από τον πατέρα του: το Γκάρτς και άλλες πόλεις και κάστρα βόρεια τού Ούκερμαρκ από το Βρανδεμβούργο. Την ειρήνη τού Πρέντσλαου τού 1472 την επικύρωσε το 1479, αφήνοντας το Στρασβούργο στο Βρανδεμβούργο και έλαβε τις περιοχές του ως φέουδα τού Βρανδεμβούργου.

Με τον δεύτερο γάμο του με την κόρη τού βασιλιά της Πολωνίας, όλοι οι γείτονές του ήταν συγγενείς του εξ αγχιστείας. Ο Μπόγκισλαβ Ι΄ έκανε χρήση αυτών των ευνοϊκών περιστάσεων με τη Συνθήκη τού Πύριτς, όπου δήλωσε την Πομερανία υποτελή, όχι τού Βρανδεμβούργου, αλλά της Γερμανίας. Ταξίδευσε ως προσκυνητής στην Ιερουσαλήμ και απεβίωσε στο Στεττίν. Τον κληρονόμησαν οι δύο γιοί του Γεώργιος Α΄ και Μπάρνιμ Θ΄ από κοινού.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1477 τη Μαργαρίτα των Χοεντσόλλερν, κόρη τού Φρειδερίκου Β΄ εκλέκτορα τού Βρανδεμβούργου· δεν απέκτησαν απογόνους. Το 1489 απεβίωσε η Μαργαρίτα.

Το 1490/1 ο Μπίγκισλαβ Ι΄ έκανε δεύτερο γάμο, με την Άννα των Γιαγκελλόνων, κόρη τού Καζίμιρ Δ΄ της Πολωνίας και είχε τέκνα:

Από μία μη νόμιμη σχέση είχε ένα φυσικό τέκνο:

  • Χριστόφορος, αρχιδιάκονος τού Ούζεντομ το 1508.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 p11471.htm#i114710. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gottfried von Bülow (1876), "Bogislaw X.", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 3, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 48–55