Μπρους Τ. Χήζεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπρους Τ. Χήζεν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Bruce C. Heezen (Αγγλικά)
Γέννηση11  Απριλίου 1924[1]
Βίντον
Θάνατος21  Ιουνίου 1977[1]
ωκεανός
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Άιοβα και Πανεπιστήμιο Κολούμπια
ΒραβεύσειςCullum Geographical Medal (1973), Walter H. Bucher Medal (1977), Henry Bryant Bigelow Medal in Oceanography (1964) και Francis P. Shepard Medal (1975)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςγεωλογία
Ιδιότηταωκεανογράφος και γεωλόγος

Ο Μπρους Τσαρλς Χήζεν. ή Χέιζεν, (Bruce Charles Heezen) (1924 - 1977) ήταν Αμερικανός γεωλόγος, ωκεανογράφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Με τις ωκεανογραφικές μελέτες του επί των ωκεάνιων λεκανών και ειδικότερα των μεσοωκεάνιων ράχεων του Ατλαντικού έδωσε πολλά γεωλογικά χαρακτηριστικά επί των οποίων βασίστηκε η θεωρία των τεκτονικών πλακών που αποτελεί σήμερα το δόγμα των Γεωεπιστημών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βίντον της Αϊόβας στις 11 Απριλίου (1924). Σπούδασε γεωλογία στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το 1957 έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εκεί συνεργάστηκε με την ωκεανογράφο χαρτογράφο Μαίρυ Θαρπ στη χαρτογράφηση της Μεσω-Ατλαντικής υφαλορράχης (Mid-Atlantic Ridge) κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Με τις λεπτομερείς μελέτες του ανακάλυψε τη μεσοατλαντική ρηξιγενή κοιλάδα, γεγονός που τον έκανε να εγκαταλείψει την παλαιότερη θεωρία της δημιουργίας των Ηπείρων και να συγγράψει πολλές μελέτες βασιζόμενες στη θεωρία των τεκτονικών πλακών.

Ο Μπρους Τσάρλς Χήζεν πέθανε "εν πλω" στις 21 Ιουνίου του 1977 κατά τη διάρκεια έρευνας της ωκεάνιας λεκάνης του Ατλαντικού κοντά στην Ισλανδία επιβαίνοντας του ερευνητικού υποβρυχίου NR-1. Το όνομά του δόθηκε, τιμής ένεκεν, το 1999 στο αμερικανικό ερευνητικό ωκεανογραφικό πλοίο USNS Bruce C. Heezen.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) SNAC. w6k07787. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τ.57ος, σ.43
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τ.61ος, σ.93

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Bruce C. Heezen στο Wikimedia Commons