Μπούνγκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπούνγκου
(Bungu)
Πληθυσμός 36.000 (εκτίμ. 1987)[1]
Τοποθεσία Νότιο-δυτική Τανζανία
Άνθρωπος Μπούνγκου
(Bungu)
Άνθρωποι Ουαμπούνγκου (Wabungu)
Γλώσσα Μπούνγκου, Κιμπούνγκου
(Bungu, Kibungu)

Οι Μπούνγκου (Bungu), είναι μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα η οποία εδρεύει στην Περιοχή Τσούνυα (Chunya District) στην Περιφέρεια Μπέυα (Mbeya Region)[Σημ. 1] της νοτιο-δυτικής Τανζανίας.

Δημογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το 1987, ο πληθυσμός των Μπούνγκου (Bungu) εκτιμάτο ότι αριθμούσε 36.000 άτομα.[1]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Mbeya όσο και η ονομασία Beya, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μπέυα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μ-μπέ-υα» και όχι ως «Μπέ-υα» (γιατί δεν είναι Beya αλλά Mbeya). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Bungu». Ethnologue. SIL International. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bungu people (έκδοση 544510443) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).