Μπούγκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυπική γραμμή του μπάσου στο μπούγκι.

Το μπούγκι είναι ένα είδος τζαζ μουσικής που είχε σημαντική απήχηση περίπου τη δεκαετία του 1940. Η φόρμα του μπούγκι χαρακτηρίζεται συνήθως από έναν γρήγορο και επαναλαμβανόμενο ρυθμό και ενώ στην αρχή της εμφάνισής του εμφανίστηκε σαν ένα στυλ για σόλο πιάνο, αργότερα επεκτάθηκε με την χρήση πρόσθετων οργάνων ή μεγάλης ορχήστρας. Λέγεται ότι ο μονότονος ρυθμός του τρένου επηρέασε το μπούγκι που προσπάθησε να τον μιμηθεί και υπάρχουν πολλά μπούγκι που αναφέρονται στο τρένο, όπως το Honky-tonk train blues, Stearaline train No 39 και άλλα.

Μέχρι το 1920 δεν χρησιμοποιούνταν αυτός ο όρος για να χαρακτηρίσει το στυλ αυτό, μέχρι που κυκλοφόρησε μια δημοφιλής σύνθεση με τον τίτλο «Boogie -woogie» και από τότε επικράτησε να λέγεται έτσι.

Το μπούγκι χτίζεται με μικρές, χτυπητές φράσεις που αυτοσχεδιάζονται από το δεξί χέρι στο πιάνο, ενώ το αριστερό παίζει σταθερά ένα ρυθμικό και κυλιόμενο μπάσο. Συνήθως οι πιανίστες δεν μεταχειρίζονταν το πεντάλ για να κρατήσουν περισσότερο τις νότες, αλλά έπαιζαν τρέμολο και τρίλιες ή χτυπούσαν επανειλημμένα την ίδια συγχορδία.

Στη δεκαετία του 1920-30 δε γινόταν γλέντι και πάρτι δίχως πιανίστα μπούγκι. Τότε ήταν στις δόξες τους οι Κλάρενς Λόφτον, Τζίμι Γιάνσεϊ, Πάιν Τοπ Σμιθ. Οι πιανίστες αυτοί δεν είχαν γνώσεις μουσικής, αλλά δεν τις χρειάζονταν μια και στηρίζονταν μόνο σε μερικές αρμονικές διαδοχές, ενώ αυτοσχεδίαζαν επί ώρες πρακτικά, "με το αυτί" όπως λέγεται.

Οι νεότεροι τότε πιανίστες Άλμπερτ Άμονς, Μεντ Λουξ Λούις, Πιτ Τζόνσον κ.ά. δημιούργησαν μια νέα κίνηση γύρω στα 1935, οπότε και το μπούγκι αναμείχτηκε με το σουίνγκ και παιζόταν πια κι από μεγάλες ορχήστρες. Το στυλ του μπούγκι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές την περίοδο 1937-1938 χάρη στις συναυλίες τους των Τζόνσον, Άμονς και Λιούις στο Carnegie Hall και είχε σημαντική επίδραση στους κάντρι μουσικούς της εποχής. Θεωρείται μάλιστα από πολλούς πως το μπούγκι αποτέλεσε τη βάση του ροκ εν ρολ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]