Μπουτανική νοηματική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπουτανική νοηματική γλώσσα
Φυσικοί ομιλητές?
Glottologκανένα[1]

Το Μπουτάν ρύθμισε το πρόγραμμα για κωφούς σε σχολείο ακούοντων στο Τιμπού γύρω στο 2000, και το πρώτο ειδικό σχολείο στο Πάρο εγκρίθηκε το 2013.[2] Μέρος της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση των κωφών περιλαμβάνει την υπό ανάπτυξη νοηματική γλώσσα του Μπουτάν ως γλώσσα διδασκαλίας. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τη δημιουργία λεξιλογίου για τεχνικά θέματα,[3] και να αποφασιστεί ποια περιφερειακά νοήματα θα χρησιμοποιηθούν όπου διαφέρουν.[4] Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν πολλαπλές νοηματικές γλώσσες στο Μπουτάν, ή απλώς τοπικές διαφορές στο λεξιλόγιο. Είναι άγνωστο εάν η Μπουτανική Νοηματική Γλώσσα σχετίζεται με την Ινδική ή Νεπαλική νοηματική γλώσσα.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Bhutanese Sign Language». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2018. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2018. 
  4. [1]
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2018.