Μπορένα της Αλανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπορένα της Αλανίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιήτρια
συγγραφέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒαγράτιος Δ΄ της Γεωργίας
ΤέκναΜαρία η Αλανή
Γεώργιος Β΄ της Γεωργίας[1]
Mariam
Γονείςking of Ossetia[2]

Η Μπόρενα (γεωργιανά: ბორენა) ήταν μία αδερφή του βασιλιά των Αλανών, Ντουργκουλέλ του "Μεγάλου" και βασιλική σύζυγος της Γεωργίας, ως η δεύτερη σύζυγος του Bαγράτ Δ΄ (βασ. 1027-1072).

Η μεσαιωνική γεωργιανή ιστορική παράδοση αποκαλύπτει λίγες πληροφορίες για τη Μπορένα. Ο Μπαγκράτ την παντρεύτηκε, στις αρχές της δεκαετίας του 1030, μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου του, της Ελένης (ανιψιάς του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ρωμανού Γ΄ Αργύρου). Αυτός ήταν ένας από τους πολλούς γάμους μεταξύ των μεσαιωνικών Γεωργιανών Βαγκρατιδών και των φυσικών συμμάχων τους, του βασιλικού οίκου της Αλάνια. Η Μπόρενα φαίνεται να έχει διατηρήσει κάποιες επαφές με την πατρίδα της, την Αλάνια: τα χρονικά της Γεωργίας αναφέρουν ότι όταν ο Ντουργουλέλ επισκέφθηκε τον Μπαγκράτ Δ, οργάνωσε επίσης μία ακρόαση με την αδερφή του, Μπορένα. Η τελευταία φορά που ακούμε για την Μπορένα είναι η παρουσία της στο νεκροκρέβατο του Μπαγκράτ το 1072.[3]

Η Μπορένα είναι κυρίως γνωστή ως προστάτιδα και υποστηρικτής της γεωργιανής Ορθόδοξης κουλτούρας και μοναστικής ζωής. Υποστήριξε την κατασκευή της Γεωργιανής Μονής Καπάτα στο Όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ. Συχνά ταυτίζεται με την Μπορένα που ήταν συγγραφέας ενός παθιασμένου και συγκινητικού ύμνου στην Παναγία, η οποία βρίσκεται ως επιγραφή στο εικονίδιο της Θεοτόκου από εκείνη την εποχή (τώρα διατηρείται στην Εκκλησία Λέντζερ στο ορεινό Σβανέτι).

Ο Μπαγκράτ Δ και η Μπορένα ήταν οι γονείς των:

Εκτός από αυτά τα καλά τεκμηριωμένα παιδιά, το ζευγάρι μπορεί να είχε μία κόρη, τη Μαριάμ, πιθανώς σύζυγο του βυζαντινού αξιωματούχου Θεόδωρου Γαβρά.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
  2. 2,0 2,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  3. 3,0 3,1 Lynda Garland & Stephen Rapp. Mary 'of Alania': Woman and Empress Between Two Worlds, pp. 94-95, 120-121. In: Lynda Garland (ed., 2006), Byzantine Women: Varieties of Experience, 800-1200. Ashgate Publishing, Ltd., (ISBN 0-7546-5737-X).