Μπιορν ατ Αουγκί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπιορν ατ Αουγκί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση832
Θάνατος9ος αιώνας
Birka
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναOlof (I) of Sweden
ΓονείςΈρικ Μπιόρνσον
ΑδέλφιαΆνουντ της Ουψάλας
ΟικογένειαΟίκος του Μούνσο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Σουηδίας

Ο Μπιορν ατ Αουγκί ήταν σύμφωνα με τα Σάγκας του Ερβαράρ ημιμυθικός βασιλιάς της Σουηδίας, γιος του Έρικ Μπιόρνσον και συμβασιλέας με τον αδελφό του Άνουντ της Ουψάλας

"Οι γιοι του Μπιορν του Σιδηρόπλευρου ήταν ο Έρικ και ο Ρεφίλ, ο Ρεφίλ ήταν πολεμικός πρίγκιπας και αντιβασιλιάς. Ο βασιλιάς Έρικ βασίλευσε μετά τον πατέρα του αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια ο Έρικ Ρεφίλσον γιος του Ρεφίλ διαδέχθηκε τον θείο του στον θρόνο, ήταν πολύ ισχυρός βασιλιάς και μεγάλος πολεμιστής. Οι γιοι του Έρικ Μπιόρνσον ήταν ο Άνουντ της Ουψάλας και ο Μπιορν ατ Αουγκί και διαδέχθηκαν μαζί στον θρόνο τον ξάδελφο τους Έρικ. Ο βασιλιάς Μπγιορν έκτισε ένα σπίτι το οποίο ονομάστηκε "Χειράμαξα" γι'αυτό ο ίδιος αποκλήθηκε Μπγιορν της χειράμαξας, ο ποιητής Μπραγκί μίλησε εκτεταμένα για αυτόν, ο βασιλιάς Ονάντ είχε έναν γιο με το όνομα Έρικ που διαδέχθηκε στον θρόνο της Ουψάλα τον πατέρα του. Ο Μπγιορν ήταν πολυμήχανος βασιλιάς, στις μέρες του ο Χάραλντ Χορφάγκρε έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας και ένωσε όλο το βασίλειο της Νορβηγίας υπό την εξουσία του".[1]

Η πηγή αυτή χρονολογεί τον Μπιορν στις αρχές του 9ου αιώνα καθώς ο ανιψιός του Έρικ Άνουντσον ο οποίος τον διαδέχτηκε ήταν σύγχρονος με τον Χάραλντ Χορφάγκρε.[2] Το Βιβλίο του Αποικισμού αναφέρει έναν Σουηδό με το όνομα Πόρπρ Κνάππρ ο οποίος ήταν αρχηγός ο πρώτων εποίκων που εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία και του οποίου ο πατέρας ήταν ο Μπιορν ατ Αουγκί.[3][4] Ο Μπγιορν επιπλέον είχε στην αυλή του έναν ποιητή με το όνομα Μπραγκί ο πρεσβύτερος, ένας δεύτερος ποιητής αναφέρεται επίσης στην αυλή του με το όνομα Έρπρ Ιουτάντι.[5][6]

Ταυτοποίηση με τον βασιλιά Μπέρν της Μπίρκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια επιβεβαίωση σχετικά με το όνομα του Μπιορν ατ Αουγκί βρέθηκε στο έργο του Ρίμπερτ (πέθανε το 888) ο οποίος συσχετίζει τον Μπιορν με τον "βασιλιά Μπέρν" που αναφέρεται από τους κατοίκους της Μπίρκα στο ταξίδι του Αγίου Ανσγκάρ στην πόλη (827).[7] Ο βασιλιάς αυτός με το όνομα Μπιορν ταυτίζεται με τον Μπιορν ατ Αουγκί.[8] Πολλοί ιστορικοί αναφέρονται ονομαστικά στον συγκεκριμένο Μπέρν ως "βασιλιά της Μπίρκα" αλλά δεν υπάρχει καμιά ιστορική ένδειξη ότι αποτελούσε ξεχωριστό βασίλειο, ο Ρίμπερτ αναφέρεται προφανώς για του ταξίδι του Άνσγκερ στην πόλη της Μπίρκα η οποία αποτελούσε τμήμα του βασιλείου του Μπιορν ατ Αουγκί.[9] Την ίδια περίοδο στην οποία έγινε η επίσκεψη του Άνσγκερ στην Μπίρκα αναφέρεται άλλος ένας Σουηδός βασιλιάς με το όνομα Άνουντ ο οποίος ήταν εξόριστος και επέστρεψε με την βοήθεια της Δανίας, ο βασιλιάς αυτός ταυτίζεται με τον Άνουντ της Ουψάλας αδελφό του Μπιορν ατ Αουγκί που αναφέρεται στα Σάγκας του Ερβαράρ.[10][11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. "Hervarar saga ok Heiðreks" Archived 2007-05-08 at the National and University Library of Iceland, Guðni Jónsson's and Bjarni Vilhjálmsson's edition at Norrøne Tekster og Kvad. English translation by N. Kershaw: "The Saga of Hervör and Heithrek" Archived 2006-12-27 at the Wayback Machine. in Stories and Ballads of the Far Past, translated from the Norse (Icelandic and Faroese). Cambridge University Press, 1921.
 2. Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. p. 144.
 3. Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. p. 144.
 4. The relevant page of Landnámabók Archived September 30, 2007, at the Wayback Machine. in the English translation at Northvegr.
 5. Skáldatal. Archived July 6, 2011, at the Wayback Machine.
 6. Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. p. 143.
 7. Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. p. 144.
 8. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Sweden". Encyclopædia Britannica. 26 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 197.
 9. Jónsson, Finnur. (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde", in Kock, Axel (Ed.). Arkiv för nordisk filologi, sjätte bandet. Ny följd: andra bandet. C.W.K. Gleerups förlag, Lund. pp. 144-145.
 10. http://runeberg.org/nfba/0658.html
 11. https://sourcebooks.fordham.edu/halsall/basis/anskar.asp

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Sweden". Encyclopædia Britannica. 26 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 197.
 • "Hervarar saga ok Heiðreks"
 • Jónsson, Finnur (1890). "Om skjaldepoesien og de ældste skjalde

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπιορν ατ Αουγκί
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έρικ Ρεφίλσον
Ήμι-μυθικός βασιλιάς της Σουηδίας
Flag of Sweden.svg
Μαζί με τον αδελφό του Άνουντ της Ουψάλας

9ος αιώνας
Διάδοχος
Έρικ Άνουντσον