Μπιμπερστάινια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπιμπερστάινια
BiebersteiniaOdoraRoyle.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Ευδικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Biebersteiniaceae
Γένος: Μπιμπερστάινια (Biebersteinia)
Stephan
Είδη

Η Μπιμπερστάινια (Biebersteinia) είναι ένα γένος που περιλαμβάνει τέσσερα είδη βοτάνων στην τάξη Σαπινδώδη των Αγγειόσπερμων. Βρίσκονται στην Κεντρική Ασία και μερικές κοντινές περιοχές.

Αυτό το γένος προηγουμένως τοποθετείτο στα Γερανιοειδή (Geraniaceae), αλλά πιο πρόσφατα, μελέτες μοριακής φυλογενετικής του έχουν δώσει μια βασική θέση στα Σαπινδώδη.. [1] Στο Σύστημα APG III, εντάσσεται στη δική του μονογενική οικογένεια, Biebersteiniaceae.

Το γένος Biebersteinia είναι ουσιαστικά ασιατικό. Η Biebersteinia orphanidis Boiss.1854 αποτελεί το δυτικό όριο εξάπλωσης του γένους και μας παραπέμπει σε μιαν εποχή που η Ελλάδα ήταν σχεδόν ενωμένη με τη Μικρά Ασία. Το φυτό, μετά την αρχική ανακάλυψή του το 1851 από τον Θεόδωρο Ορφανίδη στην Κυλλήνη (Ζήρεια) της Κορινθίας, θεωρήθηκε ότι εξαφανίστηκε από την Ελλάδα (άρα και την Ευρώπη). Το ξαναβρήκε το 1994 ο καθηγητής Αρτέμιος Γιαννίτσαρος με τους συνεργάτες του στο όρος Σαϊτάς.[2]

Η «Biebersteinia του Ορφανίδη» φύεται στα όρη Κυλλήνη (Ζήρεια), Ολίγυρτος, Σαϊτάς και Τραχύ της ορεινής Κορινθίας. Ανατολικότερα από την Ελλάδα το ξαναβρίσκουμε στην οροσειρά του Ταύρου στην Κεντρική-Νότια Τουρκία. Στα βουνά της Κορινθίας το βρίσκουμε σε ανοικτές θέσεις μέσα ή κοντά σε δάση με ελληνικά (κεφαλονίτικα) έλατα. Ανθίζει Μάιο και Ιούνιο. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 2009).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alexandra N. Muellner, Dionyssios D. Vassiliades, and Susanne S. Renner. 2007. "Placing Biebersteiniaceae, a herbaceous clade of Sapindales, in a temporal and geographic context". Plant Systematics and Evolution 266(3-4):233-252. (see External links below).
  2. Biebersteinia orphanidis

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]