Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπεστ σέλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To best seller ή μπεστ-σέλερ[1] ή ευπώλητο[2] είναι βιβλίο ή άλλο μέσο ενημέρωσης που είναι γνωστό για τις κορυφαίες πωλήσεις του, με λίστες best seller που δημοσιεύονται από εφημερίδες, περιοδικά και αλυσίδες καταστημάτων βιβλίων. Ορισμένες λίστες κατανέμονται σε ταξινομήσεις και ειδικότητες (μυθιστόρημα, βιβλίο μη μυθοπλασίας, βιβλίο μαγειρικής κ.λπ.). Ένας συγγραφέας μπορεί επίσης να αναφέρεται ως best seller, εάν το έργο του εμφανίζεται συχνά σε μια λίστα. Οι γνωστές λίστες μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ δημοσιεύονται από το Publishers Weekly, USA Today, The New York Times και The Washington Post. Οι περισσότερες από αυτές τις λίστες παρακολουθούν τις πωλήσεις βιβλίων από εθνικά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, καθώς και πωλήσεις από μεγάλους λιανοπωλητές διαδικτύου, όπως το Amazon.com και το Barnes & Nobles[3].

Στην καθημερινή χρήση, ο όρος best seller συνήθως δεν σχετίζεται με ένα καθορισμένο επίπεδο πωλήσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ χαλαρά στην δημοσιότητα των εκδοτών. Τα βιβλία ανώτερης ακαδημαϊκής αξίας τείνουν να μην είναι best seller, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι λίστες δίνουν απλώς τους τίτλους με τις υψηλότερες πωλήσεις στην κατηγορία κατά την καθορισμένη περίοδο. Ορισμένα βιβλία έχουν πωλήσει πολλά περισσότερα αντίτυπα από τα τρέχοντα "best seller", αλλά για μακρά χρονική περίοδο.

Τα μπλοκμπάστερ για τις ταινίες και τα charts για τη μουσική είναι παρόμοιοι όροι, αν και, στην ταινία και τη μουσική, αυτά τα μέτρα σχετίζονται γενικά με τα στοιχεία πωλήσεων του κλάδου για την παρουσία, τα αιτήματα, τις εκπομπές ή τις πωλήσεις μονάδων.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των μυθιστορημάτων, ένας μεγάλος προϋπολογισμός και μια αλυσίδα λογοτεχνικών πρακτόρων, επιμελητών, εκδοτών, κριτικών, εμπόρων λιανικής, βιβλιοθηκονόμων και προσπαθειών μάρκετινγκ εμπλέκονται στην παραγωγή των best sellers, δηλαδή στην προσπάθεια αύξησης των πωλήσεων.

Ο Sigfrid Henry Steinberg όρισε το best seller ως ένα βιβλίο για το οποίο η ζήτηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αρχική έκδοσή του, υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που τότε θεωρείται μεγάλη πώληση[4][5][6].

Περιγραφή και είδη best seller[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα best seller χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τη μυθοπλασία και τη μη μυθοπλασία. Διαφορετικοί συντάκτες λιστών έχουν δημιουργήσει πολλές άλλες υποκατηγορίες. Οι New York Times φέρεται να ξεκίνησαν την ενότητα "Βιβλία για παιδιά" το 2001 για να μετακινήσουν τα βιβλία του Χάρι Πότερ από τις θέσεις νούμερο 1, 2 και 3 στη λίστα μυθοπλασίας τους, την οποία η τότε σειρά τριών βιβλίων είχε μονοπωλήσει για πάνω από έναν χρόνο[7].

Τα best seller μπορούν επίσης να ταξινομηθούν ξεχωριστά για εκδόσεις σκληρού εξώφυλλου και χαρτονιού. Συνήθως, μια έκδοση με σκληρό εξώφυλλο εμφανίζεται πρώτη, ακολουθούμενη από μήνες ή χρόνια από την πολύ φθηνότερη έκδοση χαρτόδετου χαρτιού. Η κατάσταση των best seller με σκληρό εξώφυλλο μπορεί να επιταχύνει ή να επιβραδύνει την κυκλοφορία του χαρτονιού, εάν οι πωλήσεις σκληρού εξώφυλλου είναι αρκετά γρήγορες. Ορισμένες λίστες έχουν ακόμη και μια τρίτη κατηγορία, με τις κορυφαίες πωλήσεις χαρτόδετου βιβλίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο θα μπορούσε να θεωρηθεί best seller με πωλήσεις που κυμαίνονται από 4.000 έως 25.000 αντίτυπα την εβδομάδα. Στον Καναδά, τα best seller προσδιορίζονται σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες κατατάξεις στην εθνική υπηρεσία παρακολούθησης πωλήσεων εκτύπωσης της χώρας, BNC SalesData. Υπάρχουν πολλές λίστες best seller που εμφανίζουν από 10 έως 150 τίτλους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «μπεστ-σέλερ». Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ακαδημία Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2024. 
  2. «ευπώλητος». Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ακαδημία Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2024. 
  3. Diamond, Edwin (1995). Behind the Times: Inside the New New York Times. σελ. 364. ISBN 9780226144726. 
  4. Steinberg, S. H. (1955). Five Hundred Years of Printing. 
  5. P. N. Furbank. "The Twentieth-Century Bestseller". In Boris Ford (ed.). The Pelican Guide to English Literature. Volume 7: "The Modern Age". Penguin Books. 1961. Page 429.
  6. Greenspan E., Rose J. (2000), Book History, Pennsylvania State University, Press, Vol. 3
  7. Bolonik, Kera. "A list of their own". Salon.com:August 16, 2000. Retrieved December 7, 2005.