Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπεσμπαρμάκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
το πιάτο αποτελείται από βραστό κρέας θρυμματισμένο με χυλοπίτες ζυμαρικό σε τετράγωνο πλατύ σχήμα χειροποίητης παραγωγής , σάλτσα κρεμμυδιού
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beshbarmak,_national_dish_(3991850909).jpg#/media/File:Beshbarmak,_national_dish_(3991850909).jpg

Το Μπεσμπαρμάκ (баш. бишбармаҡ, ҡуллама; каз. бесбармақ, нарын; каракалп. turama; кирг. бешбармак, тууралган эт, нарын; тат. бишбармак, куллама[1]),είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κεντρικής Ασίας, των μογγολικών φυλών, ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες του Καζακστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν. Το όνομα Μπεσμπαρμάκ (μπες + μπαρμάκ σημαίνει "πέντε δάχτυλα") στη Κιργιζική γλώσσα[2], υποδηλώνοντας ότι το φαγητό αυτό είναι παραδοσιακό και τρώγεται με τα χέρια.

Ορισμένα χαρακτηριστικά στην τεχνολογία παρασκευής και σερβιρίσματος.

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του Μπεσμπαρμάκ συνδέεται στενά με τη νομαδική ζωή των λαών της Κεντρικής Ασίας. Οι νομάδες των στέππων χρειάζονταν τροφές που ήταν θρεπτικές, εύκολες στην προετοιμασία ώστε να διευκολύνουν τις συνθήκες διαβίωσης της στέππας .

Το Μπεσμπαρμάκ ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες, καθώς αποτελείται κυρίως από κρέας (συνήθως αρνί, κατσίκι ή βόειο κρέας) και χειροποίητα ζυμαρικά, που είναι εύκολο να προετοιμαστούν και να μαγειρευτούν, το πιάτο αποτελείται από  βραστό κρέας θρυμματισμένο με χυλοπίτες ζυμαρικό σε τετράγωνο πλατύ σχήμα , σάλτσα κρεμμυδιού , γεγονός που επιτρέπει να ενισχύσει τη γεύση στο συγκεκριμένο πιάτο.

Στην Ουζμπεκική, Ουιγούρια και Καζακική κουζίνα [3].Το Μπεσμπαρμάκ έχει και σημαντική πολιτιστική και κοινωνική σημασία. Στα παραδοσιακά γεύματα και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, συμβολίζει τη φιλοξενία και την ενότητα. Είναι ένα πιάτο που συχνά σερβίρεται σε γιορτές, γάμους και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις.

Παραγωγή πιάτου.

Κρέας: Το κρέας μπορεί να προέρχεται από "τέσσερα είδη ζώων" αρνί, βόειο κρέας, κρέας αλόγου και καμήλα. βράζεται μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, προστίθενται αλάτι για να ενισχύσουν τη γεύση.

Ζυμαρικά: Ενώ το κρέας βράζει, παρασκευάζονται μεγάλα, πλατιά ζυμαρικά από αλεύρι, νερό και αλάτι. Τα ζυμαρικά βράζονται ξεχωριστά και στη συνέχεια συνδυάζονται με το κρέας.

Σερβίρισμα: Το φαγητό σερβίρεται σε μεγάλα πιάτα ή δίσκους. Πρώτα τοποθετούνται τα ζυμαρικά και από πάνω το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια. Συχνά προστίθενται ψημένα κρεμμύδια και ζωμός από το βράσιμο του κρέατος.