Μπερνάλ του Μεδινασέλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπερνάλ του Μεδινασέλι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1331
Béarn
Θάνατος 1391
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Τέκνα Gaston de Bearn y de la Cerda
Γονείς Γκαστόν Γ΄ της Φουά
Αδέλφια Gaston of Foix-Béarn
Yvain de Foix
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα castellan

Ο Μπερνάλ, γαλλ. Bernal (απεβ. 1381) από τον Οίκο των Φουά ήταν 1ος κόμης τού Μαδινασέλι. Έγινε αξιωματικός στον στρατό της Καστίλης.

Ο Μπερνάλ έγινε ο γενάρχης των δουκών τού Μεδινασέλι. Ο θυρεός τους είναι αυτός της συζύγου του, δηλ. αυτός τού προπάππου της Φερδινάνδου δε λα Σέρδα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν νόθος γιος τού Γκαστόν Γ΄ κόμη της Φουά.

Το 1368 περιεβλήθη με το αξίωμα τού 1ου κόμη τού Μεδινασέλι. Το 1370 νυμφεύτηκε την δόνα Ισαβέλλα δε λα Σέρδα, χήρα τού Ρούυ Πέρεθ Πόνσε δε Λαόν. Η Ισαβέλλα ήταν εγγονή τού Αλφόνσου δε λα Σέρδα, εγγονού τού Αλφόνσου Ι΄ της Καστίλης. Της χορηγήθηκαν μεγάλες ιδιοκτησίες με τον όρο να αποκηρύξει όλες τις αξιώσεις της στο στέμμα της Καστίλης για την ίδια και τους κληρονόμους της.

Ο Μπερνάλ έλαβε το μέρος τού νόθου Ερρίκου (Β΄) εναντίον τού αμφιθαλούς αδελφού εκείνου Πέτρου της Καστίλης κατά τη διάρκεια τού Εμφύλιου Πολέμου της Καστίλης. Διοίκησε ένα σώμα στρατού Καστιλιανών υπό τον Ερρίκο (B΄). Προτίμησε να μείνει στην Καστίλη, όταν ο Ερρίκος (Β΄) σκότωσε τον Πέτρο στο κάστρο τού Μοντιέλ το 1369.

Ο κόμης τού Μεδινασέλι δώρησε ιδιοκτησία στην Ισαβέλλα το 1370. Η οικογένεια είχε αργότερα εκτεταμένες ιδιοκτησίες στις επαρχίες Σόρια και Γουαδαλαχάρα. Τον Μερνάλ διαδέχθηκε ο γιος του Γκαστόν ως κόμης τού Μεδινασέλι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ισαβέλλα δε λα Σέρδα, κόρη τού Λουδοβίκου, γιού του Αλφόνσου από τον Οίκο Ιβρέας-Καστίλης. Είχε τέκνα:

  • Γκαστόν 1371-1404, 2ος κόμης τού Μεδινασέλι.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bernal de Foix, 1st Count of Medinaceli της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).