Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
Είδοςεγκατάσταση[1] και ερευνητικό ινστιτούτο[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°4′53″N 23°48′47″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κηφισιάς[3]
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΧώραΕλλάδα[1]
Έναρξη κατασκευής1929[1]
Ολοκλήρωση1  Ιουλίου 1931[4]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ιδρύθηκε το 1929 με Δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη (Ν.4160/1929, ΦΕΚ 198Α΄) με σκοπό την προστασία της φυτικής παραγωγής της χώρας. Η σύμβαση με την οποία συνεστήθη το ΜΦΙ κυρώθηκε δυνάμει του από 11.8.1930 Διατάγματος, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 317Α΄ στις 17.9.1930. Τα εγκαίνια της λειτουργίας του έγιναν την 1η Ιουλίου 1931 από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Οι πρώτοι επιστήμονες που αποτέλεσαν τον πυρήνα του Ινστιτούτου ήταν ο Καθηγητής Εντομολογίας Κωνσταντίνος Α. Ισαακίδης και ο Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Ιωάννης Α. Σαρεγιάννης της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (νυν Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που διετέλεσαν και ως πρώτοι Διευθυντές του.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε σύμφωνα με τον Νόμο 4160/1929 (ΦΕΚ 198Α) έχοντας σκοπό

«τας ερεύνας επί Φυτοπαθολογικών θεμάτων ενδιαφερόντων την Χώραν ημών και την εφαρμογήν των μέτρων και την παροχήν των μέσων δια την πρόληψην των εκ των ασθενειών και βλαβών των φυτών ζημιών της γεωργικής παραγωγής ημών…».

Σήμερα το Ινστιτούτο καλύπτει επιστημονικά όλο το φάσμα της φυτοπροστασίας, φυτοϋγείας και των γεωργικών φαρμάκων ενώ παράλληλα μελετά και προτείνει μέτρα για την ασφάλεια και την ποιότητα στην πρωτογενή παραγωγή καθώς και την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπτώσεών της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επιπλέον, ανταποκρίνεται άμεσα στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Λειτουργεί ως άμεσος και αποτελεσματικός συνεργάτης του ΥπΑΑΤ τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη χώρα όσο και για την ανταπόκριση του στις εκάστοτε υποχρεώσεις του έναντι της Ε.Ε.

Η ερευνητική δραστηριότητα του ΜΦΙ προσδιορίζεται από τις ανάγκες της Ελληνικής γεωργίας και τα προς αντιμετώπιση προβλήματα της. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, η παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με διαδικασίες ασφαλείς για το περιβάλλον, τον καταναλωτή γεωργικών προϊόντων και τον εργαζόμενο στην αγροτική παραγωγή.

Θεσμοθετημένες αρμοδιότητες του Ινστιτούτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Έρευνα που αφορά στις ασθένειες (οφειλόμενες σε φυτοπαθογόνους μύκητες, βακτήρια, φυτοπλάσματα, ιούς, ιοειδή και μη παρασιτικά αίτια), στις βλάβες των καλλιεργουμένων εν γένει φυτών και στα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης και την καταπολέμηση τους. Επίσης πραγματοποιεί έρευνες κατά των επιβλαβών εντόμων, ακάρεων, νηματωδών και άλλων ζωικών εχθρών ή παρασίτων των φυτών συμπεριλαμβανομένων και των ζιζανίων. Αυτή η θεσμοθετημένη αρμοδιότητα συνοδεύεται και από παροχή οδηγιών προς επιστήμονες και τον αγροτικό πληθυσμό σχετικών με τη διάγνωση, την πρόληψη και την καταπολέμηση ασθενειών, εχθρών και ζιζανίων.
 • Έρευνα που αφορά στα γεωργικά φάρμακα (φυτοπροστατευτικά και βιοκτόνα προϊόντα). Επίσης, ως Εθνική Αρμόδια Αρχή Αξιολόγησης (Ν. 4036/2012) πραγματοποιεί τον έλεγχο και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της επικινδυνότητας των γεωργικών φαρμάκων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, τη συγγραφή εκθέσεων αξιολόγησης υποβαλλόμενων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σε θέματα αποτελεσματικότητας, χημικού, τοξικολογικού και οικοτοξικολογικού ελέγχου, ελέγχου τύχης και συμπεριφοράς στο περιβάλλον και υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε γεωργικά προϊόντα. Η αρμοδιότητα του ελέγχου των γεωργικών φαρμάκων έχει ανατεθεί στο ΜΦΙ από το 1952 (Νόμος 2147/1952, ΦΕΚ:155).
 • Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο αγοράς γεωργικών φαρμάκων, όσον αφορά στην ταυτότητα (ακατάλληλα και παράνομα προϊόντα) από το Κεντρικό Εθνικό Εργαστήριο Χημικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων (διαπιστευμένο κατά ΕΝ 17025).
 • Αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε νωπά και επεξεργασμένα προϊόντα από Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ελέγχου Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων (διαπιστευμένο κατά ΕΝ 17025).
 • Αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο και Αξιολόγηση Βιοκτόνων Προϊόντων.
 • Έλεγχος καταλληλότητας λιπασμάτων για έγκριση χρήσης τους στη χώρα.
 • Φυτοϋγειονομικός έλεγχος εισαγόμενων φυτών και φυτικών προϊόντων.
 • Θεσμοθετημένος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) για θέματα φυτοϋγείας και παροχής επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης σε θέματα διάγνωσης ασθενειών, εντομολογικών προβλημάτων, φυτοϋγείας και φυτοπροστασίας.
 • Διενέργεια Αναλύσεων Επικινδυνότητας (Pest Risk Analyses, PRAs) επιβλαβών οργανισμών (καραντίνας) των φυτών με σκοπό την προστασία της φυτοϋγείας, την εξασφάλιση των τροφίμων γεωργικής προέλευσης καθώς και την υποστήριξη της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
 • Συντονισμός και διεξαγωγή εργασιών του προγράμματος του Υπ.Α.Α.Τ. «Εκτέλεση επισκοπήσεων (Surveys) για την αναγνώριση προστατευμένων ζωνών από επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας».
 • Εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης των ασθενειών των φυτών και των επιβλαβών στη γεωργία ζωικών εχθρών (οργανισμών καραντίνας για τη χώρα και την Ε.Ε.).
 • Εξάπλωση ωφέλιμων εντόμων και άλλων φυσικών εχθρών των επιβλαβών για τα φυτά εντόμων σε μεγάλη κλίμακα (ενίσχυση βιοποικιλότητας σε αγροοικοσυστήματα με την μαζική εξαπόλυση ωφελίμων εντόμων για την καταπολέμηση νέων εχθρών).
 • Διάδοση γνώσεων σε δημόσιους φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Διεύθυνση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Στεφ. Δέλτα 8, Κηφισιά, Αθήνα, 14561 Τηλ. 210-8180204

http://www.bpi.gr