Μπελτράν ντε λα Κουέβα του Αλμπουρκέρκε
Μπερτράν ντε λα Κουέβα του Αλμπουρκέρκε | |
---|---|
![]() | |
Γενικές πληροφορίες | |
Γέννηση | 1443 Ούβεδα |
Θάνατος | 1 Νοεμβρίου 1492 Cuéllar |
Κατοικία | Cuéllar Castle |
Χώρα πολιτογράφησης | Βασίλειο της Καστίλλης |
Εκπαίδευση και γλώσσες | |
Ομιλούμενες γλώσσες | Ισπανικά |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Ιδιότητα | πολιτικός στρατιωτικός |
Οικογένεια | |
Σύζυγος | Mencía de Mendoza y Luna Mencía Enríquez de Toledo María de Velasco y Mendoza |
Τέκνα | Francisco Fernández de la Cueva, 2nd Duke of Alburquerque Ιωάννα λα Μπελτρανέχα Juan de la Cueva y Santiago Pedro de la Cueva and Velasco Íñigo de la Cueva y Mendoza |
Γονείς | Diego Fernández de la Cueva, 1st Viscount of Huelma και Mayor Alfonso de Mercado[1] |
Αδέλφια | Juan II de la Cueva Gutierre de la Cueva |
Οικογένεια | House of de la Cueva |
Στρατιωτική σταδιοδρομία | |
Βαθμός/στρατός | στρατηγός |
Αξιώματα και βραβεύσεις | |
Αξίωμα | Grand Master of the Order of Santiago (1462–1463) |
Θυρεός | |
![]() | |
![]() | |
Ο Μπελτράν ντε λα Κουέβα, ισπαν.: Beltrán de la Cueva y de Mercado, Ι Duque de Alburquerque (π. 1443 – 1 Νοεμβρίου 1492) ήταν Ισπανός ευγενής που λέγεται ότι απέκτησε την Ιωάννα (θεωρούμενη κόρη του Ερρίκου Δ΄ της Καστίλης [2]) από την Ιωάννα της Πορτογαλίας. Η υποτιθέμενη κόρη του, που ονομάζεται λα Μπελτρανέχα (la Beltraneja), στερήθηκε το στέμμα της Καστίλης λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την καταγωγή της.
Πρώιμη ζωή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ερρίκος Δ', στο δεύτερο έτος ως βασιλιάς, ταξίδεψε στην Ούβεδα και έμεινε με τον πατέρα του Μπελτράν, Ντιέγκο Φερνάντεθ ντε λα Κουέβα, 1ο υποκόμη της Ουέλμα. Όταν έφυγε από αυτό το σπίτι, πήρε μαζί του τον δευτερότοκο γιο του Ντιέγκο, τον Μπελτράν, για να μείνει στην Αυλή, ώστε να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον Ντιέγκο. (Ο Ντιέγκο πρόσφερε τον Μπελτράν, αφού ο Ερρίκος Δ΄ ζήτησε τον μεγαλύτερο γιο του Ντιέγκο, τον οποίο ο Ντιέγκο ήθελε να κρατήσει κοντά).
Νυμφεύτηκε ως πρώτη του σύζυγο την Tερέζα δε Μολίνα δε Κεσάδα, της Ούβεδα, κόρης του Φρανσίσκο Καθόρλα δε Κεστάδα και της συζύγου Γκουιομάρ Μαγιόρ δε Μολίνα υ Βέρα, χωρίς να αποκτήσουν απογόνους.
Ο Μπελτράν έγινε σύντομα ο ευνοούμενος του βασιλιά και παντρεύτηκε για 2η φορά, την ανιψιά του καρδινάλιου Μεντόθα, δόνια Μενσία Ουρτάδο δε Μεντόθα υ Λούνα, κόρη του Ντιέγκο Ουρτάδο δε Μεντόθα, 1ου δούκα του Ινφαντάδο, από την οποία απέκτησε τον Φρανσίσκο Φερνάνδεθ δε λα Κουέβα .
Βασιλικές υποθέσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Μπελτράν ντε λα Κουέβα είναι, ωστόσο, περισσότερο γνωστός για την υποτιθέμενη σχέση του με τη 2η σύζυγο τού Ερρίκου Δ΄, Ιωάννα των Αβίς. Φημολογήθηκε ότι το μοναχοπαίδι του Ερρίκου Δ΄, η Ιωάννα, είχε πατέρα τον Μπελτράν και όχι τον ίδιο τον βασιλιά, ο οποίος μπορεί να ήταν ανίκανος. Αυτή η φήμη οδήγησε σε έναν τετραετή Πόλεμο για τη Διαδοχή στην Καστίλη, τον οποίο κέρδισε η Ισαβέλλα Α΄, η ετεροθαλής αδελφή τού Ερρίκου Δ΄ (είχαν τον ίδιο πατέρα). Είναι απίθανο να επιτευχθεί κάποτε συμφωνία ως προς την πιθανή πατρότητα τής Ιωάννας από τους ιστορικούς, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, που να υποστηρίζουν με βεβαιότητα κάποιον από τους πιθανούς πατέρες. Οι περισσότερες από τις σωζόμενες σύγχρονες πηγές για την αποδοχή του Ερρίκου Δ΄ είναι ύποπτες, καθώς τα βασιλικά χρονικά της βασιλείας του είτε γράφτηκαν, είτε αναθεωρήθηκαν υπό την επιρροή της Ισαβέλλας Α΄, της οποίας το προσωπικό ενδιαφέρον για τη διαδοχή την έκανε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να επιμείνει στην παρανομία της Ιωάννας. Μεγάλο μέρος της προσοχής της Ισαβέλλας Α΄ προς τον Ερρίκο Δ΄, στην πραγματικότητα δαπανήθηκε για να βλάψει τη φήμη του, προκειμένου να εδραιώσει τη νομιμότητα τής δικής της βασιλείας. Το ζήτημα τής πατρότητας τής Ιωάννας, ως εκ τούτου, γοήτευε τους ιστορικούς για αιώνες: αν η Ιωάννα δεν ήταν στην πραγματικότητα κόρη του Μπελτράν, και ήταν στην πραγματικότητα νόμιμη, η με τεράστια επιρροή βασιλεία της Ισαβέλλας Α΄ θα ήταν ένας παράνομος σφετερισμός.
Ο βασιλικός χρονικογράφος Αλφόνσο δε Παλένσια, γνωστός για την ιδιαίτερα δηλητηριώδη στάση του απέναντι στον Ερρίκο Δ΄, έκανε πολλές νύξεις στα γραπτά του, που μπορούν να ερμηνευθούν ως κατηγορίες σχετικά με τον ερωτισμό του Μπελτράν. Ο Παλένσια και άλλοι πρόθυμοι εναντίον του Ερρίκου Δ΄, κατηγορούσαν συχνά τους δυο τους ότι επιδίωκαν ομοφυλοφιλική σχέση, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτές οι κατηγορίες βασίστηκαν στην πραγματικότητα, ή αν ήταν μια μορφή προπαγάνδας εναντίον του Ερρίκου Δ΄, για μία εξέγερση υπέρ της Ισαβέλλας Α΄.
Στο απόγειο της δύναμης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Μπελτράν ήταν ο πιο αγαπητός του Ερρίκου Δ΄. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Αυλή, ο Ερρίκος Δ΄ τον έβρεχε με δώρα —γη, χρήματα, αξιώματα— τέτοιας έκτασης, που πολλοί ευγενείς ανώτερης καταγωγής προσβλήθηκαν. Έγινε Μέγας Διδάσκαλος του Τάγματος του Σαντιάγο και Μέγας Θαλαμηπόλος. Το 1462 ο βασιλιάς τού απένειμε τον τίτλο του κόμη της Λεδέσμα. Το 1463 ο Ερρίκος Δ΄ αναγκάστηκε να απολύσει τον Μπελτράν από την Αυλή. Ως αποζημίωση, ο Ερρίκος Δ΄ τον έκανε δούκα του Αλμπουρκέρκε και Ευγενή της Ισπανίας, με επιστολή που εκδόθηκε στη Σεγόβια στις 16 ή 26 Νοεμβρίου 1464. Ο Ερρίκος Δ΄ τον έκανε επίσης κύριο των Κουεγιάρ, Ρόα, Ατιένθα, Toρεγαλίνδo, Κοδεσέρα, κ.λπ.
Το 1467 πολέμησε στη Β΄ Μάχη του Ολμέδο εναντίον της φατρίας, που είχε ισχυριστεί ότι καθαίρεσε τον Ερρίκο Δ΄ υπέρ τού αδελφού του πρίγκιπα Αλφόνσου (αμφιθαλή, μικρότερου αδελφού της Ισαβέλλας). Ως ανταμοιβή, έγινε επίσης κόμης της Ουέλμα από τον Ερρίκο Δ΄ στις 20 Αυγούστου 1474. Ο Ερρίκος Δ΄ απεβίωσε τον Δεκέμβριο, και αυτός ο τελευταίος τίτλος επιβεβαιώθηκε από τη νέα βασίλισσα Ισαβέλλα Α' της Καστίλης και τον σύζυγό της Φερδινάνδο Β' της Αραγονίας στις 20 Απριλίου 1475. Στον Πόλεμο για τη Διαδοχή της Καστίλης, ο Μπελτράν υποστήριξε την Iσαβέλλα Α΄ ενάντια στην υποτιθέμενη κόρη του Ιωάννα. Διακρίθηκε και στην κατάκτηση της Γρανάδας μαζί με τον γιο του δον Φρανσίσκο.
Μετέπειτα ζωή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Χήρος το 1474, νυμφεύτηκε για 3η φορά το 1479 (έγινε ο 2ος σύζυγός της) τη δόνα Mαρία Φερνάνδεθ δε Βελάσκο υ Πόνσε δε Λεόν, κόρη του κοντόσταυλου της Καστίλης, δον Πέδρo Φερνάντεθ δε Βελάσκo και της Iσαβέλλας Πόνσε δε Λεόν υ Μπαένθα. Αυτός ο γάμος έφερε δύο γιους.
- Ο πρώτος, ο δον Κριστόμπαλ δε λα Κουέβα υ Βελάσκο, γεννήθηκε στο Κουεγιάρ. Νυμφεύτηκε τη Λεονόρ δε Βελάσκο υ Καρίγιο δε Κόρδοβα, 3η κόμισσα της Σιρουέλα, η οποία απεβίωσε το 1529 και απέκτησε απογόνους.
- Ο δεύτερος γιος, ο δον Αντόνιο δε λα Κουέβα υ Βελάσκο, 1ος κύριος της Λα Αδράδα, νυμφεύτηκε την Eλβίρα δε Αγιάλα και είχε απογόνους.
Είχε επίσης έναν νόθο γιο:
- (νόθος) Mανουέλ Μπελτράνο, ο οποίος πήγε στην Πορτογαλία και νυμφεύτηκε τη Φρανσίσκα δα Mότα, απόγονο της οικογένειας Μπελτράνo.
Ο Μπελτράν δε λα Κουέβα απεβίωσε το 1492 και τάφηκε στο μοναστήρι του Σαν Φρανσίσκo δε Κουεγιάρ.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
- ↑
Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Spain» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 25 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σελ. 549
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- «Castillo de Cuéllar» (στα Spanish). 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2009.
- Castro Pereira Mouzinho de Albuquerque e Cunha, Fernando de (1995). Instrumentário Genealógico - Linhagens Milenárias (στα Portuguese). σελίδες 329–30.
- Costa Felgueiras Gaio, Manuel José da. Nobiliário das Famílias de Portugal (στα Portuguese). VII. Portugal: Beltroens.
- John Browne Ayes, Biogeographical Genealogist: http://www.blogster.com/ayesart/de-la-cueva-genealogy-corrected-and-continued
- Hobbs, Nicolas (2007). «Grandes de España» (στα Spanish). Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2008.
- Sousa, Dom António Caetano de (1946). História Genealógica da Casa Real Portuguesa (στα Portuguese). VI (2ª Edição έκδοση). Coimbra, Portugal: Atlântida-Livraria Editora, Lda. σελ. 323.
- Instituto de Salazar y Castro. Elenco de Grandezas y Titulos Nobiliarios Españoles (στα Spanish). periodic publication.
- «Origin of the Surname Cortés» (στα Spanish). 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2009.
- «Beltrán de La Cueva» (στα Spanish). 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2009.
- «Geneallnet» (στα Spanish). 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2009.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Beltrán de la Cueva στο Wikimedia Commons