Μπελλατρίξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπελατρίξ)

Μπελλατρίξ είναι το ιδιαίτερο όνομα του αστέρα γ Ωρίωνα (Gamma Orionis, γ Ori).

Είναι ο τρίτος σε φωτεινότητα αστέρας στον αστερισμό Ωρίωνα και ο 27ος φωτεινότερος σε ολόκληρο τον νυχτερινό ουρανό της Γης. Στη μορφή του αστερισμού, σημειώνει τον αριστερό ώμο του μυθικού κυνηγού Ωρίωνα.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα "Μπελλατρίξ" σημαίνει στη λατινική γλώσσα «Πολεμίστρια», Για τους Άραβες ήταν «Ο προάγγελος κατακτητής», γιατί προανήγγελλε την ανατολή του νοτιότερου και φωτεινότερου Ρίγκελ. Για τους λαούς του Αμαζονίου ήταν «Ο νέος στο κανό» με το γέροντα να είναι ο Μπετελγκέζ.

Αστροφυσικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπελλατρίξ είναι ένας τεράστιος κυανόλευκος αστέρας με περίπου 8,4 φορές τη μάζα του Ήλιου και με Φαινόμενο μέγεθος 1.64, η ηλικία του εκτιμάτε ο,τι είναι περίπου 20 εκατομμυρίων χρονών και κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει ως ένας λευκός νάνος. Η πραγματική θερμοκρασία του στο εξωτερικό περίβλημα του είναι 22 000 Κ . Σε αυτή την υψηλή θερμοκρασία οφείλει το αστέρι το μπλε-λευκό χρώμα του, όπως και όλοι οι αστέρες Β-τύπου (η επιφανειακή θερμοκρασία των αστέρων αυτών κυμαίνεται μεταξύ των 15 000 και 25 000 βαθμών Κ) ).

Η απόσταση του από την Γη είναι 244,6 έτη φωτός (77 παρσέκ ).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]