Μπατσάτα (χορός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπατσάτα (χορός)

Η μπατσάτα (bachata) είναι μια μορφή μουσικής και λάτιν χορού που δημιουργήθηκε στην επαρχία και τις αγροτικές γειτονιές της Δομινικανής Δημοκρατίας. Τα θέματά του είναι συχνά ρομαντικά: ιδιαίτερα επικρατούσες είναι οι ιστορίες Αγάπης και της θλίψης. Στην πραγματικότητα, ο αρχικός όρος που χρησιμοποιήθηκε για να ονομάσει το ύφος ήταν «amargue» («πικρία» ή «πικρή μουσική»), έως ότου ο μάλλον διφορούμενος όρος bachata έγινε δημοφιλής.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση του όρου bachata είναι ακόμα άγνωστη. Εντούτοις, σε μερικές αγροτικές περιοχές της Δομινικανής Δημοκρατίας, ο όρος Βachata σημαίνει τα απορρίμματα, αλλά οι περισσότεροι πολίτες συμφωνούν ότι αποτελεί ένα συμβαλλόμενο μέρος. Άλλοι λένε ότι η bachata προέρχεται από το ιταλικό Ballata, το οποίο ήταν μια δημοφιλής μορφή μουσικής της Ιταλίας τους προηγούμενους αιώνες. Η Bachata αναπτύχθηκε και είναι ακόμα στενά συνδεδεμένη με το λατινοαμερικάνικο ρομαντικό ύφος αποκαλούμενο μπολερό.

Με την πάροδο του χρόνου, έχει επηρεαστεί από το μερένγκε (γρήγορος ρυθμός ντόπιας μουσικής στη Δομινικανή Δημοκρατία) και από ποικίλες λατινοαμερικάνικες μορφές κιθάρων. Η ίδια η μουσική παίζεται στα 4/4. Η πιο αναγνωρίσιμη πτυχή της ενοργάνωσης bachata είναι η χρήση μιας ενισχυμένης κιθάρας (είτε ηλεκτρικής είτε ακουστικής).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η bachata που προέκυψε τη δεκαετία του '60 προέρχεται από τη λατινοαμερικάνικη παράδοση κιθαριστικής μουσικής, αρχικά εντοπιζόμενη σε μπαρ και κλαμπ που έπαιζαν κιθαρίστες και τραγουδιστές. Σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ, τo κομμάτι των Beatles "Till There Was You" (1963) βοήθησε στην έμπνευση του ύφους. Ακόμα κι αν μερικοί έθεσαν την προέλευση της Bachata στις αρχές της δεκαετία του '60. Το 2002 ένα αναμνηστικό λεύκωμα δημοσιεύτηκε γιορτάζοντας την 50ή επέτειο της μουσικής Bachata.

Ενώ οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαιζαν συνεχώς merengue και σάλσα, οι μουσικοί bachata αναγκάστηκαν να αναπτύξουν το σύστημά τους και τη μουσική τους. Όπως με τις περισσότερες μορφές της λατινοαμερικάνικης μουσικής, η bachata αποδίδεται κυρίως από άνδρες τραγουδιστές.

Η bachata παίζεται σήμερα σε ηλεκτρική κιθάρα και είναι πιο ρυθμική απ' ό,τι στις προηγούμενες μορφές. Η εξέλιξη σε ηλεκτρική κιθάρα έχει βοηθήσει να καταστήσει την bachata περισσότερο χορευτική και προσιτή.

Για το δομινικανό ακροατήριο, ο δημοφιλέστερος των σύγχρονων bachateros είναι αναντίρρητα ο Άντονι Σάντος. Άλλοι αξιοσημείωτοι καλλιτέχνες είναι οι: Λουίς Βάργας, Ραουλίν Ροδρίγκες, Σακαρίας Φερρέιρα, Φρανκ Ρέγιες, Monchy y Alexandra, Andy Andy, Λεονάρδο Πανιάγουα, Los Toros Band, Joe Veras και El Vinny (Tu Melón).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]