Μπασμανέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Τσορακκαπί Τζαμί στο Μπασμανέ, από πίσω φαίνεται ο λόφος του Πάγου (Καντιφέ καλέ).

Το Μπασμανέ ή Μπασμανές (τουρκικά: Basmane) είναι μία λαϊκή συνοικία και απ' τις πιο παλιές της Σμύρνης.

Βρίσκεται στο Κονάκι και πίσω από το Μεγάλο Παζάρι (Κεμεράλτι Μπαζάρ), το οποίο είναι το μεγαλύτερο και το πιο ιστορικό της Σμύρνης. Η συνοικία είναι χτισμένη στον λόφο του Πάγου ή Καντιφέ καλέ (Βελούδινο Κάστρο) ο οποίος πήρε το όνομά του από το ομώνυμο κάστρο που βρίσκεται στη κορυφή του. Το κάστρο αυτό πρωτοχτίστηκε από τον Λυσίμαχο, ο οποίος ήταν ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η περιοχή είναι διάσημη για τον σιδηροδρομικό σταθμό της που εγκαινιάστηκε το 1866, αλλά και για τη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης. Τα παλιά χρόνια το Μπασμανέ ήταν μία εύπορη συνοικία και είχε αξιόλογο εβραϊκό και ελληνικό πληθυσμό. Στη γειτονιά υπάρχει επίσης η εκκλησία του Άη Βούκλα, η οποία είναι η μοναδική που γλίτωσε από τη Μικρασιατική Καταστροφή και υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Σήμερα η περιοχή είναι πολύ υποβαθμισμένη. Εκεί έχουν μεταναστεύσει πολλοί Κούρδοι από τα βάθη της Ανατολίας οι οποίοι μένουν σε σπίτια που έχτισαν χωρίς άδεια. Ορισμένοι από αυτούς συχνάζουν ως πλανόδιοι πωλητές στο κάστρο του Καντιφέ καλέ όπου πουλάνε αναμνηστικά. Επίσης, πολλοί Σύριοι και Ιρακινοί πρόσφυγες/μετανάστες έχουν βρεί καταφύγιο στα εγκαταλελειμένα αρχοντικά της και στα παλιά ξενοδοχεία. Ωστόσο επειδή το Μπασμανέ είναι κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης η αστυνόμευση είναι αρκετά καλή και είναι σχετικά ασφαλές πρίν τη δύση του ηλίου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]