Μπαντ Άμποτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπαντ Άμποτ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Bud Abbott (Αγγλικά)
Γέννηση2  Οκτωβρίου 1897 ή 2  Οκτωβρίου 1895[1]
Άσμπερι Παρκ
Θάνατος24  Απριλίου 1974
Γούντλαντ Χιλς
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, παραγωγός ταινιών, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός φωνής, κασκαντέρ, κωμικός και ηθοποιός[2]
ΣύζυγοςBetty Abbott (από 1918)
ΣυγγενείςNorman Abbott (ανιψιός)[3]
ΒραβεύσειςNew Jersey Hall of Fame και αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ (8  Φεβρουαρίου 1960)[4][5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ουίλιαμ Άμποτ (William Alexander Abbott, 2 Οκτωβρίου 1897 - 24 Απριλίου 1974) ήταν Αμερικανός κωμικός ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που καθιερώθηκε περισσότερο γνωστός ως Μπαντ Άμποτ (= Ο κακός Άμποτ).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουίλιαμ Άμποτ γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ στις 2 Οκτωβρίου του 1897. Ξεκίνησε επαγγελματική σταδιοδρομία ως ηθοποιός σε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις και ακολούθως σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Μαζί με τον επίσης Αμερικανό κωμικό ηθοποιό και συμπατριώτη του από την ίδια πολιτεία Λου Κοστέλο (Λούις Κριστίλο (1906-1959)}, δημιούργησαν το πολύ γνωστό και θρυλικό ντουέτο Άμποτ και Κοστέλο.
Έγιναν διάσημοι από την πρώτη τους κιόλας ταινία, κινηματογραφικό ντεμπούτο τους, "Μια νύχτα στους Τροπικούς" παραγωγής Γιουνιβέρσαλ 1940, τονώνοντας με τα αστεία τους το ηθικό του κόσμου στη περίοδο του Β' Π.Π.. Σπουδαία επίσης επιτυχία τους ήταν τον επόμενο χρόνο στη ταινία τους, υπό τον τίτλο "Buck Privates" (ελληνικό: "Οι δύο Γιάννηδες") που είχε ως θέμα τη στρατιωτική ζωή συνοδευόμενη με τις ωραίες βραβευμένες με Όσκαρ μελωδίες των Άντριους Σίστερς.

Έχοντας και οι δύο εμπειρία της επιθεώρησης ήξεραν ν΄ ανταλλάσσουν έξυπνες και αιφνίδιες ατάκες που χαρακτηρίζονταν από αστείους παραλογισμούς αλλά και από αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις σε βασικό ρόλο του σκληρού και κυνικού να εκμεταλλεύεται τον φτωχό και αφελή Κοστέλο. Οι καλλιτεχνικές τους επιτυχίες υποχρέωσαν την Γιουνιβέρσαλ να διαθέτει μεγάλα ποσά για τις επόμενες ταινίες τους που συνέχισαν να είναι εκπληκτικές επιφέροντας τεράστια κέρδη.
Από την αρχή της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησαν να δουλεύουν για την τηλεόραση, πλην όμως ο θάνατος του Κοστέλο το 1959 τον ανάγκασε να διακόψει την επαγγελματική του παρουσία και να αποσυρθεί του δημόσιου βίου, μέχρι τον θάνατό του στις 24 Απριλίου του 1974.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Lrousse Britannica" τομ.8ος, σελ.56.
  • "100 Χρόνια Ελληνικού και Ξένου Κινηματογράφου" (3 τόμοι) - Εκδ. Η. Μανιατέας Αθήνα 1977, τομ.2ος σελ.9.