Μπαμπουίνος ο αμαδρυάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Μπαβουίνος ο Αμαδρυάς (Papio Hamadryas ) είναι ένα υποείδος  μπαμπουίνου ενώ κατατάσσεται στις μαϊμούδες παλαιού κόσμου. Ο μπαμπουίνος ο αμαδρυάς ήταν ιερό ζώο στην αρχαία Αίγυπτο.

Hamadryas Baboon.jpg

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατανέμεταη από την Ερυθρά θάλασσα στην Ερυθραία μέχρι την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και τη Σομαλία. Οι μπαμπουίνοι είναι επίσης γηγενείς και ζουν στην περιοχή Sarawat της νοτιοδυτικής Αραβίας, τόσο στην Υεμένη όσο και στη Σαουδική Αραβία, σε ημιερημικά περιοχές, σαβάνες και βραχώδεις περιοχές, απαιτώντας βράχια για ύπνο και εύρεση νερού. Οι μπαμπουίνοι είναι παμφάγα και προσαρμόζονται στον σχετικά ξηρό οικότοπο τους. Κατά τη διάρκεια των Βροχερών εποχών, ο μπαμπουίνος τρέφεται από μια ποικιλία τροφών, όπως άνθη, σπόρους , χόρτα, άγριες ρίζες και φύλλα από ακακίες. κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, οι μπαμπουίνοι τρώνε φύλλα . Οι μπαμπουίνοι αυτοί τρώνε επίσης έντομα, ερπετά και μικρά θηλαστικά. Ένας παρατηρήθηκε να κουβαλάει μια νεκρή αντιλοπη,

Κατά τη διάρκεια των υγρών περιόδων, ο μπαμπουίνος δεν χρειάζεται να πάει μακριά για να βρει νερό . Κατά τη διάρκεια των ξηρών εποχών, συχνά έχουν έως και τρεις μόνιμες νερότρυπες. Οι μπαμπουίνοι θα μείνουν για ώρες στις νερότρυπες μέχρι το απόγευμα.