Μπαμπουίνος ο αμαδρυάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπαμπουίνος ο αμαδρυάς
Hamadryas baboon (Papio hamadryas) female.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κερκοπιθηκίδες

Ο Μπαβουίνος ο Αμαδρυάς (Papio Hamadryas ) είναι ένα υποείδος  μπαμπουίνου ενώ κατατάσσεται στις μαϊμούδες παλαιού κόσμου. Ο μπαμπουίνος ο αμαδρυάς ήταν ιερό ζώο στην αρχαία Αίγυπτο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορες ανάμεσα στα δύο φύλα, με τα αρσενικά να έχουν σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος από τα θηλυκά (κάτι που είναι κοινό σε όλους τους μπαμπουίνους), ενώ υπάρχουν διάφορες στα χρώματα στα ενήλικα άτομα. Τα ενήλικα αρσενικά φέρουν ασημένιες τρίχες γύρω από τον λαιμό τους,δίνοντας της εντύπωση «κάπας» που την αποκτούν στην ηλικία των 10 ετών. Τα θηλυκά δεν έχουν αυτήν την «κάπα» και έχουν καφέ τρίχωμα. Τα πρόσωπά τους έχουν χρωμα κόκκινο προς σκούρο καφέ. Το μέγεθος των αρσενικών κυμαίνεται πάνω από 80 cm και η μάζα τους 20-30 kg. Τα θηλυκά ζυγίζουν 10-15 kg και έχουν μέγεθος 40-45 cm. Η ουρα είναι 40-60 εκατοστα και τελειώνει σε μια μικρή φούντα.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατανέμεταη από την Ερυθρά θάλασσα στην Ερυθραία μέχρι την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και τη Σομαλία. Οι μπαμπουίνοι είναι επίσης γηγενείς και ζουν στην περιοχή Sarawat της νοτιοδυτικής Αραβίας, τόσο στην Υεμένη όσο και στη Σαουδική Αραβία, σε ημιερημικά περιοχές, σαβάνες και βραχώδεις περιοχές, απαιτώντας βράχια για ύπνο και εύρεση νερού. Οι μπαμπουίνοι είναι παμφάγα και προσαρμόζονται στον σχετικά ξηρό οικότοπο τους. Κατά τη διάρκεια των Βροχερών εποχών, ο μπαμπουίνος τρέφεται από μια ποικιλία τροφών, όπως άνθη, σπόρους , χόρτα, άγριες ρίζες και φύλλα από ακακίες. κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, οι μπαμπουίνοι τρώνε φύλλα . Οι μπαμπουίνοι αυτοί τρώνε επίσης έντομα, ερπετά και μικρά θηλαστικά. Ένας παρατηρήθηκε να κουβαλάει μια νεκρή αντιλοπη,

Κατά τη διάρκεια των υγρών περιόδων, ο μπαμπουίνος δεν χρειάζεται να πάει μακριά για να βρει νερό . Κατά τη διάρκεια των ξηρών εποχών, συχνά έχουν έως και τρεις μόνιμες νερότρυπες. Οι μπαμπουίνοι θα μείνουν για ώρες στις νερότρυπες μέχρι το απόγευμα.