Μπέντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπέντε
(Bende)
Πληθυσμός 27.000 (εκτίμ. 1999)[1]
Τοποθεσία Δυτική Τανζανία
Άνθρωπος Μπέντε
(Bende)
Άνθρωποι Ουαμπέντε (Wabende)
Γλώσσα Μπέντε, Κιμπέντε
(Bende, Kibende)

Οι Μπέντε (Bende), είναι μια εθνογλωσσική ομάδα η οποία εδρεύει στην Περιοχή Μπάντα (Mpanda District)[Σημ. 1] στην Περιφέρεια Ρούκουα (Rukwa Region) της δυτικής Τανζανίας.

Δημογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το 1999, ο πληθυσμός των Μπέντε (Bende) εκτιμάτο ότι αριθμούσε 27.000 άτομα.[1]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Mpanda όσο και η ονομασία Bada, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μπάντα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μ-πά-ν-ντα» και όχι ως «Μπά-ντα» (γιατί δεν είναι Bada αλλά Mpanda). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Bende». Ethnologue. SIL International. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσθετη ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) Yuko Abe, A Bende Vocabulary. Research Institute for Languages and Cultures of Asia and Africa (ILCAA). Tokyo University of Foreign Studies (2006).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bende people (έκδοση 541769378) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).