Μπαρμπάρα Μπλίντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπάρμπαρα Μπλίντα)
Μπαρμπάρα Μπλίντα
Βουλευτής του Κοινοβουλίου της Πολωνίας
Περίοδος
4 Ιουλίου 1989 – 18 Οκτωβρίου 2005
Υπουργός Κατασκευών και Χωροταξικής Διαχείρισης
Περίοδος
26 Οκτωβρίου 1993 – 31 Δεκεμβρίου 1996
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση3 Δεκεμβρίου 1949
Θάνατος25 Απριλίου 2007 (57 ετών)
Σιεμιανοβίτσε Σλόνσκιε
Εθνότητα Πολωνία
Πολιτικό κόμμαΔημοκρατική Αριστερή Συμμαχία
ΣπουδέςΠολυτεχνείο της Σιλεσίας
ΕπάγγελμαΠολιτικός
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος της Αναγέννησης της Πολωνίας
Αργυρός Σταυρός της Αξίας[1]
Παρωνύμιο«Αλέξις της Σιλεσίας»
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μπαρμπάρα Μάρια Μπλίντα (πολωνικά: Barbara Maria Blida), το γένος Σφάινοχ (Szwajnoch), (3 Δεκεμβρίου 1949 - 25 Απριλίου 2007) ήταν Πολωνή πολιτική προσωπικότητα που υπηρέτησε στο κοινοβούλιο της χώρας (Σέιμ) για 16 χρόνια (1989-2005), συμπεριλαμβανομένης της θητείας ως μέλους του υπουργικού συμβουλίου. Η αυτοκτονία της[2] εν μέσω μιας έρευνας για διαφθορά έγινε πρώτη είδηση στην Πολωνία, καθώς και σε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.[3]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτοικος της πόλης Σιεμιανοβίτσε Σλόνσκιε, διοικητικό κέντρο της Μητροπολιτικής Ένωσης Άνω Σιλεσίας, η Μπλίντα προσχώρησε, το 1969, σε ηλικία 20 ετών, στο Ενωμένο Εργατικό Κόμμα Πολωνίας το όνομα που χρησιμοποιείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα που κυβερνούσε την Πολωνία από την περίοδο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αντίθεση με την οικογενειακή παράδοση, παρέμεινε μέλος μέχρι τον τερματισμό και την αναδιάρθρωση του Κόμματος είκοσι χρόνια αργότερα. Το 1976, αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο της Σιλεσίας, με ειδίκευση στην υγειονολογική μηχανική.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιώντας το επίθετο του συζύγου της, η Μπλίντα, εξελέγη στο κοινοβούλιο ως μέλος του Εργατικού Κόμματος τον Ιούνιο του 1989 και υπηρέτησε για έξι συνεχόμενες θητείες, μέχρι το 2005. Επτά μήνες μετά την ανάληψη της έδρας της, μετά τη διάλυση του Κόμματος τον Ιανουάριο του 1990 στο πλαίσιο της πτώσης του κομμουνισμού 1990-1991, συνέχισε ως μέλος των πολιτικών διαδόχων του Κόμματος, της Σοσιαλδημοκρατίας της Δημοκρατίας της Πολωνίας (1990–99) και της Δημοκρατικής Αριστεράς Συμμαχίας (1999–2004) και, αφού παραιτήθηκε από την Αριστερά Συμμαχία, έγινε το τελευταίο έτος ανεξάρτητο μέλος του κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Βουλή, διορίστηκε, στις 26 Οκτωβρίου 1993, στο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Βαλντέμαρ Πάβλακ ως Υπουργός Κατασκευών και Χωροταξικής Διαχείρισης και υπηρέτησε υπό την ιδιότητα αυτή σε μεταγενέστερες κυβερνήσεις των Γιούζεφ Ολέκσι και Βουοντζίμιες Τσιμοσέβιτς έως τις 31 Δεκεμβρίου 1996, όταν το υπουργείο μετατράπηκε σε Κεντρικό Γραφείο Στέγασης και Δημοτικής Ανάπτυξης, με την Μπλίντα να παραμένει υπεύθυνη μέχρι το τέλος της κυβέρνησης Τσιμοσέβιτς στις 17 Οκτωβρίου 1997. Το υπουργείο έκλεισε μαζί της και, τρία χρόνια αργότερα, αντικαταστάθηκε ως Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κατασκευών, με επικεφαλής τον Γέζι Κροπιβνίτσκι. Μετά τη θητεία ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου, συνέχισε ως βουλευτής για οκτώ χρόνια, αλλά επίσης ξεκίνησε τις δραστηριότητές της και έγινε το 2001 πρόεδρος της JW Construction Spa, μια από τα μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της Πολωνίας.

Εμπλεκόμενη σε έρευνα διαφθοράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης και τις μετέπειτα επίσημες αναφορές, η Μπαρμπάρα Μπλίντα αναφέρθηκε ως ένας από τους αξιωματούχους που έλαβαν παράνομες πληρωμές από την επιχειρηματία Μπαρμπάρα Κμιέτσικ, μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της χώρας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, την οποία ο Τύπος είχε ονομάσει «Αλέξις της Πολωνίας» ή «Αλέξις της Σιλεσίας», ανεφερόμενη από τον γνωστό τηλεοπτικό ρόλο «Αλέξις Κάρινγκτον» στην τότε δημοφιλή αμερικανική σαπουνόπερα Δυναστεία. Μετά τη σύλληψή της το 2005 για δωροδοκία δημόσιων αξιωματούχων που εμπλέκονταν στη λεγόμενη «μαφία του άνθρακα», η Κμιέτσικ φέρεται να κατονόμασε έναν αριθμό αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης της Μπαρμπάρα Μπλίντα, αν και οι αρχές δεν δημοσίευσαν κανένα όνομα, ούτε λεπτομέρειες για τις αποκαλύψεις της Κμιέτσικ.[4]

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, 25 Απριλίου 2007, εκπρόσωποι της ABW (Οργανισμός Εσωτερικής Ασφάλειας) μπήκαν στο σπίτι της Μπλίντα στο Σιεμιανοβίτσε Σλόνσκιε με ένταλμα εισαγγελέα για να τη συλλάβουν και να ψάξουν στο σπίτι για αποδεικτικά στοιχεία.[5] Σύμφωνα με αναφορές της ABW, κατά τη διάρκεια της έρευνας, ζήτησε άδεια να χρησιμοποιήσει το μπάνιο, όπου και αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος με ένα περίστροφο, με επακόλουθες προσπάθειες ανάνηψης από πράκτορες της ABW που αποδείχθηκαν άκαρπες.[2]

Συνέπεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπαρμπάρα Μπλίντα, η οποία ήταν 57 ετών κατά τη στιγμή της αυτοκτονίας της, έγινε το κορυφαίο ειδησεογραφικό θέμα στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης εκείνη την ημέρα και πυροδότησε πολλά σχόλια και αντιπαραθέσεις, οι οποίες εκφράστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης της Πολωνικής Βουλής. Η ABW κατηγορήθηκε για μη επαγγελματικό χειρισμό του θέματος, ειδικά επειδή δεν εξακρίβωσε ότι η Μπλίντα κατείχε το όπλο, δεδομένου ότι γνώριζε ότι της χορηγήθηκε άδεια και κατείχε ένα όπλο μετά από απειλές για τη ζωή της τα προηγούμενα χρόνια. Ορισμένες πηγές ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο θάνατός της δεν μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα προγραμματισμένης αυτοκτονίας, αλλά μάλλον από διαμάχη με πράκτορες της ABW, μια κατηγορία που απορρίφθηκε αμέσως από τους αξιωματούχους. Στη συνέχεια, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Ζμπίγκνιεφ Βασέρμαν, συντονιστή των μυστικών υπηρεσιών, αλλά κατά τη διάρκεια ακρόασης του στο κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι θα πρέπει, αντ΄ αυτού, να αποπέμψει τον αρχηγό της ABW.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 7  Μαρτίου 2021.
  2. 2,0 2,1 W.Ż. "Ex-Minister in Suicide Shock". (The Warsaw Voice, 9 May 2007)
  3. «Filipowicz, Danuta. "Barbara Blida takes own life" (Krakow Post, 22 July 2007)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2021. 
  4. Pietraszewski, Marcin. "Forgery Against Blida". (Gazeta Wyborcza {English-language edition}, 12 May 2009)
  5. «Αυτοκτόνησε η πρώην υπουργός Στέγασης της Πολωνίας ». capital.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]