Μπάμπης Τσικληρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπάμπης Τσικλιρόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μπάμπης Τσικληρόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1939[1]
Πύργος Ηλείας
Θάνατος30  Μαρτίου 2011
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασεναριογράφος
συγγραφέας
ποιητής
στιχουργός

Ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος (1939 -2011) ήταν συγγραφέας, σεναριογράφος, στιχουργός και ποιητής. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Πύργο το 1939. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1966 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο «Επίσκεψη». Έγραψε μυθιστορήματα (Ο Βαρώνος, Η Οδύσσεια του Μήτσου, Μην ξεχάσω και δε γυρίσω, Αποδέσμευση, Επίσκεψη, Τα απομνημονεύματα ενός εμβρύου, Ερασιτέχνης άνθρωπος, Η δευτέρα παρουσία σε απευθείας μετάδοση) και θεατρικά έργα (Η έκπληξη, Οι κερατάδες, Λέγε Μήτσο, Η πρόσκληση, Ο κύριος, Σάλτο Μορτάλε, Οι γίγαντες, Ούρσουλα, Κραυγές κυριών, Ο Παρασκευάς, Ο κήπος με τα χελιδόνια, Είμαστε όλοι θεατές, Το υπόγειο, Ωχ τα νεφρά μου) ενώ ασχολήθηκε και με το παιδικό βιβλίο (Το νησί της χελώνας Καρέτα-Καρέτα, Στο νησί της φώκιας Μονάχους-Μονάχους, Στο νησί των γλάρων, Τα Χριστούγεννα ενός χαμένου σκύλου, Ο αετός που δάκρυζε).

Έγραψε επίσης σενάρια για τηλεοπτικές σειρές (Ερασιτέχνης άνθρωπος, Ζητώ γνωριμία, Η επιστροφή, Η παιδική μας πόλη, Κρουσταλλένια, Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα, Το πάθος) και κινηματογραφικές ταινίες (The flight of the swan, Ηλεκτρικός άγγελος, Ο βαρώνος, Σουβλίστε τους! Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο, Τα βαποράκια) καθώς και στίχους για τραγούδια, με ποιο γνωστά το «Ελένη» και το «Γράμμα», που μελοποιήθηκαν από το Θάνο Μικρούτσικο.

Πέθανε στις 30 Μαρτίου 2011 σε ηλικία 72 ετών και τάφηκε στον Πύργο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]