Μπάμπης Δρακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φωτογραφία Μ. Δρακόπουλου
Ο Μπάμπης Δρακόπουλος

Ο Μπάμπης Δρακόπουλος (γεν. 1917, Αθήνα - 1991, Αθήνα) ήταν Έλληνας πολιτικός, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, Γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εσωτερικού, βουλευτής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στην Κυψέλη, στις 29 Ιανουαρίου του 1917. 'Ηταν γραμμένος στη ΧΑΝ από 13 ετών. Αποφοίτησε από το 8ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 1933. Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1934 αλλά διέκοψε τις σπουδές του στο τέταρτο έτος εξαιτίας της Μεταξικής δικτατορίας.

Ήταν πολιτικά ενεργός από μικρή ηλικία. Το 1934 εντάχθηκε στην "Εργατική Βοήθεια" του Πανεπιστημίου, ενώ το 1935-36 ήταν επικεφαλής του αντίστοιχου ομίλου της Φιλοσοφικής. Στα τέλη του 1934 εντάχθηκε επίσημα στην ΟΚΝΕ. Το 1936 ανέλαβε πολιτικές ευθύνες στον χώρο της νεολαίας. Το 1937 ως παράνομος εργαζόταν στην Επιτροπή Πόλης της Αθήνας της ΟΚΝΕ που του ανέθεσε την καθοδήγηση των βόρειων προαστίων.

Εξορίστηκε από τη Μεταξική δικτατορία, τον Νοέμβριο του 1938, στη Φολέγανδρο. Τον Μάιο του 1941 κατάφερε να δραπετεύσει. Το ίδιο έτος έγινε γραμματέας της ΟΚΝΕ, για να συλληφθεί λίγο αργότερα από την ασφάλεια. Τον επόμενο χρόνο αποφύλακστηκε για λόγους υγείας. Το καλοκαίρι του 1943 αρρώστησε από φυματίωση και νοσηλεύθηκε στο σανατόριο του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝ. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο πέρασε στην παρανομία. Το 1949 συνελήφθη και καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο από το στρατοδικείο, αλλά πήρε χάρη και το 1960 αποφυλακίστηκε.

Το 1960 ξεκινά να δραστηριοποιείται στην ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά). Έγινε γραμματέας του παραρτήματος της Αθήνας και έπειτα έγινε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το 1961, εκλέγεται μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ στο 8ο συνέδριο του κόμματος. Το 1963 γίνεται γραμματέας του γραφείου εσωτερικού της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ.

Επί δικτατορίας αρχικά διαφεύγει τη σύλληψη και συμμετέχει στη συγκρότηση του Πατριωτικού Μετώπου (ΠΑΜ). Στη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 συντάσσεται με το Γραφείο Εσωτερικού. Το 1969 επιλέγεται γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Συνελήφθη το 1971 και αποφυλακίστηκε το 1973 με τη γενική αμνηστία. Η δίκη του το 1972 αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της αντίστασης στη χούντα και η κατάθεση του στο δικαστήριο είχε τεράστια απήχηση. Το 1974 εκλέχτηκε βουλευτής και μέχρι το 1982 διετέλεσε γραμματέας του ΚΚΕ εσωτερικού. Νυμφεύτηκε την Τούλα Δρακοπούλου. Πέθανε τον Μάιο του 1991 στην Αθήνα. Το ΚΚΕ εσ. είχε πλέον γίνει Συνασπισμός και με τη σειρά του μετεξελίχθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο Δρακόπουλος απέτυχε να ανανεώσει το ΚΚΕ και να σταματήσει την επέκταση του ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική, ανανεωτική γραμμή που χάραξε επηρέασε αποφασιστικά τις πολιτικές εξελίξεις και συνέβαλε στη σταθεροποίηση της δημοκρατίας και τελικά στην άνοδο της αριστεράς.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]