Μούστελος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μούστελος
Μούστελος ο αστερίας - Mustelus asterias
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινόμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Τριακίδες (Triakidae)
Γένος: Mustelus
H. F. Linck, 1790

Ο Μούστελος (λέγεται και δροσίτης) είναι γένος καρχαριοειδών ψαριών που ανήκει στην οικογένεια των σκουαλίων σελαχοειδών[1]. Οι μούστελοι είναι μεγάλα ψάρια που το μήκος τους φθάνει και τα 3 μέτρα.

Έχουν χρώμα ανοικτό λαδί στη ράχη και κοιλιά κάπως ρόδινη, φέρουν επίπεδα δόντια σαν της λίμας με τα οποία τσακίζουν όστρακα που είναι η κύρια τροφή τους, το σώμα τους είναι στενό και ευκίνητο ρύγχος μέτριο και ζουν σε παράλιο λασπώδη βυθό και σε βάθος 150-300 μέτρα. Το δέρμα του είναι πιο λεπτό από του γαλέου και είναι ζωοτόκο. Το κρέας τους είναι μέτριας ποιότητας. Από τα είδη που απαντάται κυριότερα είναι δύο ο "μούστελος ο σκύλος" που φθάνει σε μήκος τα 2,5 μέτρα και ο "μούστελος ο μούστελος" ή "μούστελος του Αριστοτέλη" που φθάνει μέχρι το 1 μέτρο.

Αμφότερα τα είδη απαντώνται στη Μεσόγειο θάλασσα και είναι άφθονα στα ελληνικά νερά

Η αλιεία του είδους αυτού γίνεται με δίχτυα ή παραγάδια, ειδικά σκυλόδιχτα και σκυλοπαράγαδα, που όμως, επειδή θεωρείται τις περισσότερες φορές τυχαία, δεν παρακολουθείται.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στη βιβλιογραφία φέρεται καταταγμένος σε διαφορετικές οικογένειες καρχαριοειδών και τριακιδών π.χ. αν φέρει δόντια (αγγλική κατάταξη) ή όχι (γαλλική κατάταξη). Η παρούσα περιγραφή ακολουθεί τις εμπειρικές πληροφορίες αλιεών που συγκεντρώνουν οι ελληνικές λιμενικές αρχές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]