Μούσκαρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μούσκαρι
Φυτό μούσκαρι στο ύπαιθρο.
Φυτό μούσκαρι στο ύπαιθρο.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονο (Monocots)
Τάξη: Ασπαραγώδη (Asparagales)
Οικογένεια: Ασπαραγοειδή (Asparagaceae)
Υποοικογένεια: Σκιλλοειδή (Scilloideae)
Γένος: (Μούσκαρι)
Philip Miller (Mill.)

Το Μούσκαρι είναι πολυετές βολβικό φυτό που προέρχονται από την Ευρασία. Παράγει πυκνές αιχμές κυανού χρώματος, με το σχήμα των λουλουδιών του να μοιάζουν με τσαμπιά σταφυλιών την άνοιξη. Η κοινή ονομασία για το γένος είναι βοτρύανθος. Συναντάται επίσης με το όνομα σταφυλοϋάκινθος, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για τα σχετικά γένη λεοπολδία και ψευδομούσκαρι, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο μούσκαρι, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους υάκινθους. Ορισμένα είδη βοτρύανθου χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά φυτά κήπου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γένος Μούσκαρι προέρχεται από τον παλαιό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης της Μεσογείου, της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής, της δυτικής, της κεντρικής και της νοτιοδυτικής Ασίας. Έχει γίνει γηγενές και αλλού, συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.[1] Ο Βρετανός βοτανολόγος Μπράιαν Μάθιου αναφέρει πως πολλά είδη βοτρύανθου, που περιλαμβάνουν όχι μόνο το μούσκαρι αλλά και την λεοπόλδια την εύκομη και το ψευδομούσκαρι, δεν είναι εύκολο να διακριθούν.[2]

Έχει συνήθως ένα ή περισσότερα στενά φύλλα τα οποία προκύπτουν από έναν βολβό. Τα λουλούδια εμφανίζονται την Άνοιξη και σχηματίζουν μια ακίδα, που κρατιέται σε μια στενή ή χαλαρή σπείρα γύρω από ένα κεντρικό μίσχο. Τα λουλούδια συχνά γίνονται λιγότερο σφιχτά σε απόσταση, καθώς το λουλούδι ωριμάζει. Το χρώμα του λουλουδιού ποικίλλει από ανοιχτό μπλε σε πολύ σκούρο μπλε, αλλά και σχεδόν σε μαύρο χρώμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι επίσης γνωστές και μορφές αλμπινισμού στο είδος.

Σε ορισμένα είδη, τα άνω λουλούδια μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και σχήμα από τα χαμηλότερα λουλούδια. Τα μεμονωμένα λουλούδια αποτελούνται από έξι συντηγμένους κάλυκες που σχηματίζουν ένα σφαιρικό έως επιμήκη ωοειδές σχήμα, συσφιγμένα στο τέλος για να σχηματίσουν ένα στόμα, γύρω από το οποίο τα άκρα των κάλυκων εμφανίζονται σαν μικροί λοβοί ή "δόντια", τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα από τον υπόλοιπο κάλυκα.[2]

Μούσκαρι που απαντώνται στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά, υπάρχουν συνολικά 15 είδη του γένους Muscari στην Ελλάδα:

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. WCSP (2011), World Checklist of Selected Plant Families, The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew, http://apps.kew.org/wcsp/home.do, ανακτήθηκε στις 2011-11-14 , αναζήτηση για "Muscari racemosum"
  2. 2,0 2,1 Mathew, Brian (1987), The Smaller Bulbs, London: B.T. Batsford, ISBN 978-0-7134-4922-8 , σελ. 124–130