Μουσταφά Ντρόκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσταφά Ντρόκι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mustafa Ndroqi (Αλβανικά)
Γέννηση19ος αιώνας
Θάνατος20ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑλβανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑλβανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός

Ο Μουσταφά Ντρόκι (αλβανικά: Mustafa Ndroqi‎‎, γεννημένος ως Μουσταφά Μαντσάκου/Mustafa Mancaku) ήταν Αλβανός γαιοκτήμονας, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξεγέρσεις του 1914–15.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βασιλεία του πρίγκιπα του Βιντ, που επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις τον Μάρτιο του 1914, αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια από τους Αλβανούς. Στις 3 Ιουνίου 1914, μια ισλαμική ομάδα ανταρτών ίδρυσε το Πρώτο Γενικό Συμβούλιο (Këshilli i Parë i Përgjithshëm) στο Σιτζάκ. Σκοπός τους ήταν να καταστήσουν την Αλβανία προτεκτοράτο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετά την απέλαση του Βιντ, να ορίσουν μουσουλμάνο βασιλιά στο θρόνο και να εισάγουν ξανά το αραβικό αλφάβητο. Ηγέτης του συμβουλίου ήταν ο Μουσταφά Ντρόκι, αντιπρόεδρος ο Τζενάμπι Αντίλι ενώ ο Καμίλ Μουσά Χατζί Φέζα διορίστηκε γενικός στρατιωτικός διοικητής της εξέγερσης. Ο Φέζα άρχισε σύντομα να δραστηριοποιείται και σύντομα ακολούθησε μια σειρά εξεγέρσεων στις περιοχές Κρούγια, Καβάγια και Πεκίν. Οι εξεγέρσεις που επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Αλβανία ανάγκασαν τον Βιντ να υποχωρήσει ξανά στο Δυρράχιο.

Αφού ο Βιντ εγκατέλειψε τη χώρα στις 3 Σεπτεμβρίου, οι εξεγερμένοι θεώρησαν ότι είχε έρθει η στιγμή για να εδραιώσουν τον ρόλο τους στη διακυβέρνηση. Πρώτον, ο Φέζα έγινε επικεφαλής της διοικητικής επιτροπής που διοργανώθηκε και στις 11 Σεπτεμβρίου ο Ντρόκι σύστησε την κυβέρνηση των ανταρτών. Ωστόσο, στις 5 Οκτωβρίου, ο Εσάντ Πασάς κατευθύνθηκε στα Τίρανα ως επικεφαλής ιδιωτικού στρατού, σχημάτισε νέα κυβέρνηση και έκανε τον Ντρόκι αντιπρόεδρο.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Elsie, Robert (2013). A Biographical Dictionary of Albanian History. London: I.B.Tauris. σελ. 376. 
  2. Prifti, Kristaq (2002). Historia e popullit shqiptar në katër vëllime: Periudha e pavarësisë : 28 nëntor 1912-7 prill 1939. Tirana: Botimet Toena. σελ. 65. 
  3. Pearson, Owen (2004). Albania and King Zog : independence, republic and monarchy 1908-1939. London: Centre for Albanian Studies in association with IB Tauris Publishers. ISBN 1845110137. 57412601.