Μουσουλμάνοι Ρομά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ενδυμασία μιας γυναίκας Ρομά (πιθανότερα μιας μουσουλμάνας Ρομά)
Μουσουλμάνοι Ρομά στη Βοσνία (γύρω στο 1900)

Οι Μουσουλμάνοι Ρομά είναι Ρομά που υιοθέτησαν το Σουνιτικό Ισλάμ της σχολής Χαναφί και τον τουρκικό πολιτισμό. Ορισμένοι από αυτές είναι Ντερβίσηδες του Σουφισμού και ίδρυσαν τη δικιά τους ταρικά. Είναι Πολιτιστικοί Μουσουλμάνοι. Οι μουσουλμάνοι άνδρες Ρομά έχουν κάνει περιτομή. Οι Ρομά συνήθως υιοθετούν τη θρησκεία της χώρας όπου ζουν. Το ισλάμ μεταξύ των Ρομά είναι ιστορικά συνδεδεμένο με τη ζωή των Ρομά στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι Ρομά ζουν στην Τουρκία (κυρίως στην Ανατολική Θράκη), στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (80%), στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο (50-60%), το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία (55-70%), στη Βουλγαρία (στα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι Μουσουλμάνοι Ρομά της βόρειας Θράκης αποτελούσαν το 60% των ρομά της χώρας.[1]. Μια μικρή ομάδα Μουσουλμάνων Ρομά υπάρχει στη Δοβρουτσά της Ρουμανίας, αποτελώντας το 10% του πληθυσμού των Ρομά της χώρας), στην Κροατία (45% του κροατικού πληθυσμού της χώρας[2]), τη Νότια Ρωσία, την Ελλάδα (ένα μικρό μέρος των Μουσουλμάνων Ρομά ζει στη Δυτική Θράκη), τη Σερβία (35-50% του εγχώριου πληθυσμού ρομά) και την Κριμαία. Κάποιοι γνωρίζουν τα βαλκανικά ρομανί, αλλά οι περισσότεροι μιλούν τη γλώσσα της χώρας τους.

Λόγω της σχετικής ευκολίας της μετανάστευσης στη σύγχρονη εποχή, οι Μουσουλμάνοι Ρομά ζουν σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι μουσουλμάνοι Ρομά χρησιμοποιούν τη λέξη Γύφτος και για τους ίδιους, αφού δεν τη θεωρούν προσβλητική. Ο πολιτισμός των μουσουλμάνων Ρομά βασίζεται στον οθωμανικό πολιτισμό.

Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα μέρη όπου το Ισλάμ δεν είναι η κυρίαρχη θρησκεία οι μουσουλμάνοι Ρομά έχουν δεχθεί διπλές διακρίσεις λόγω της τσιγγανοφοβίας και της ισλαμοφοβίας.[3]

Οι μουσουλμάνοι Ρομά είναι γνωστοί και ως Χοραχάνι ή Χορασάνι Ρομά σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη. Πιστεύεται ότι κατάγονται από τους Βαϊσιά (εμπόρους) από διαφορετικές περιοχές στην Παράκτια Ινδία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gerd Nonneman, Tim Niblock, Bogdan Szajkowski (Eds.) (1996) "Muslim Communities in the New Europe", (ISBN 0-86372-192-3)
  2. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2009. 
  3. Peter G. Danchin, Elizabeth A. Cole (Eds.) (2002) "Protecting the Human Rights of Religious Minorities in Eastern Europe", (ISBN 0-231-12475-9)