Μουσική στο Μπασκορτοστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πρώτη μεγάλη μελέτη για την μουσική του Μπασκορτοστάν εμφανίστηκε το 1897, όταν εθνογράφος Σ. Γ Ριμπάκοφ έγραψε το Μουσική και Τραγούδια από των Μουσουλμάνων των Ουραλίων και Μελέτες από τον Τρόπο Ζωής Τους. Αργότερα, ο Λ. Ν. Λεμπεντίνσκι συνέλεξε πολλά δημοτικά τραγούδια στο Μπασκορτοστάν αρχίζοντας το 1930. Το ίδρυμα Κρατικό Ινστιτούτο Τεχνών της Ουφά χορηγεί έρευνα στο πεδίο.

Το κουράι είναι το πιο σημαντικό όργανο στο μπασκιρικό σύνολο που αποτελείται από ένα ειδικό καλάμι που βρίσκεται μόνο στα Ουράλια Όρη.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν ιδρύθηκε το 1992 υπό την ηγεσία του Ταχίρ Καμάλοφ. Έγινε μία από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες στα τέλη του 20ου αιώνα η Ρωσία.

Ο Γ. Μπασκαράι, ο πρώτος καλλιτεχνικός ηγέτης της λαϊκής θεατρικής χορογραφίας των Μπασκίρ, ίδρυσε ένα  επαγγελματικό χορευτικό συγκρότημα το 1939. Αυτό το συγκρότημα έχει ταξιδέψει σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Το Κουράι, το σύμβολο της μπασκιρικής μουσικής χρησιμοποιείται στη σύγχρονη λαϊκή μουσική. Ο Ζαχίρ ΜπαγίκBayiq έπαιξε το Μερικά Αινίγματα και δικές τους μελωδίες (Κουράι-CD χωρού).