Μουσική στο Καζακστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μουσική του Καζακστάν αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών στυλ και ειδών που προέρχονται από το Καζακστάν. Το Καζακστάν φιλοξενεί την Κρατική Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων Κουρμανγκαζί, την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Καζακστάν, την Εθνική Όπερα του Καζακστάν και την Ορχήστρα του Κρατικού Επιμελητηρίου του Καζακστάν. Η ορχήστρα των λαϊκών οργάνων πήρε το όνομά της από τον Κουρμανγκαζί Σαγκιρμπάγιεφ, έναν πολύ γνωστό συνθέτη του 19ου αιώνα.

Παραδοσιακή μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραδοσιακή μουσική στο Καζακστάν αναφέρεται συχνά στη μουσική των ακόλουθων ειδών:

  • Οργανική μουσική, με τα κομμάτια να εκτελούνται από σολίστες. Το κείμενο εμφανίζεται συχνά στο παρασκήνιο (ή "πρόγραμμα") για τη μουσική, καθώς πολλοί τίτλοι κομματιών αναφέρονται σε ιστορίες.
  • Φωνητική μουσική, είτε ως μέρος μιας τελετής όπως ένας γάμος (που εκτελείται κυρίως από γυναίκες), είτε ως μέρος μιας γιορτής. Εδώ θα μπορούσαμε να τη χωρίσουμε σε υποκατηγορίες: επικό τραγούδι, που περιέχει όχι μόνο ιστορικά γεγονότα, αλλά και γενεαλογία της φυλής, τραγούδια αγάπης, διδακτικούς στίχους και ως ειδική μορφή η σύνθεση δύο ή περισσότερων τραγουδιστών στο κοινό, με χαρακτήρα διαλόγου.

Μουσική ρωσικής και σοβιετικής εποχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ρωσική επιρροή στη μουσική ζωή στο Καζακστάν μπορεί να χωριστεί σε δύο τομείς:

  • Πρώτον, η εισαγωγή σε μουσικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως χώρους συναυλίας με σκηνές όπερας και ωδεία (όπου πραγματοποιήθηκε και διδάχθηκε ευρωπαϊκή μουσική).
  • Δεύτερον, προσπαθώντας να ενσωματώσεις την παραδοσιακή μουσική του Καζακστάν σε αυτές τις ακαδημαϊκές δομές.

Ελεγχόμενες από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και έπειτα από τη Σοβιετική Ένωση, οι λαϊκές και κλασικές παραδόσεις του Καζακστάν συνδέθηκαν με την εθνική ρωσική μουσική και τη μουσική της Δυτικής Ευρώπης. Πριν από τον 20ό αιώνα, η λαϊκή μουσική του Καζακστάν συλλέχθηκε και μελετήθηκε από εθνογραφικές ερευνητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων συνθετών, κριτικών της μουσικής και μουσικολόγων. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η μουσική του Καζακστάν μεταγράφηκε με γραμμική σημειογραφία. Μερικοί συνθέτες αυτής της εποχής έθεσαν λαϊκά τραγούδια του Καζακστάν σε ευρωπαϊκή κλασική μουσική ρωσικού στυλ.

Οι ίδιοι οι μουσικοί του Καζακστάν, ωστόσο, δεν έγραψαν τη δική τους μουσική με σημειογραφία μέχρι το 1931. Αργότερα, ως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, ορισμένες λαϊκές κουλτούρες του Καζακστάν ήθελαν να αποφύγουν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές. Το αποτέλεσμα ήταν ένα παράγωγο της λαϊκής μουσικής του Καζακστάν. Το 1920, ο Αλεξάντρ Ζατάγιεβιτς, Ρώσος αξιωματούχος, δημιούργησε μεγάλα έργα τέχνης μουσικής με μελωδίες και άλλα στοιχεία από τη λαϊκή μουσική του Καζακστάν. Ξεκινώντας το 1928 και επιταχύνθηκε τη δεκαετία του 1930, προσάρμοσε επίσης παραδοσιακά όργανα του Καζακστάν για χρήση σε σύνολα ρωσικού τύπου. Σύντομα, αυτά τα στυλ μοντέρνας ορχηστρικής μουσικής έγιναν ο μόνος τρόπος για να παίζουν επίσημα οι μουσικοί. Ο λαός του Καζακστάν μετατράπηκε σε πατριωτικές, επαγγελματικές και σοσιαλιστικές προσπάθειες. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «From Folklore to Soviet National Culture- The Process of Formation of "Kazak National Music" (1920-1942)». Src-h.slav.hokudai.ac.jp. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018.