Μουσείο του Πολιτισμού των Ρομά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Μουσείο Πολιτισμού των Ρομά στο Μπρνο της Τσεχίας.

Το Μουσείο Πολιτισμού των Ρομά στην Τσεχία (Muzeum romské kultury) είναι ένας οργανισμός αφιερωμένος στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ρομά. Βρίσκεται στο Μπρνο στην Τσεχία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 από μέλη των Ρομά διανοητών στην Τσεχία, με επικεφαλής την Γιάνα Χορβάθοβα, αμέσως μετά την επανάσταση του βελούδου στην Τσεχοσλοβακία. Κατά τα πρώτα χρόνια, το μουσείο μεταφερόταν από το ένα μέρος στο άλλο και αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Τον Δεκέμβριο 2000 μετακόμισε στο σημερινό κτίριο στην οδό Μπρατισλάβσκα στο Μπρνο, το οποίο θεωρείται το κέντρο της τοπικής κοινότητας Ρομά. Το Μουσείο χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας.

Την 1η Δεκεμβρίου 2005 άνοιξε η πρώτη μόνιμη έκθεση.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μόνιμη συλλογή καλύπτει 6 δωμάτια και μια έκταση 326 m². Είναι αφιερωμένη στην ζωή, τον πολιτισμό και τα σημαντικά γεγονότα των Ρομά κατά την περίοδο από την μετανάστευσή τους από την Ινδία μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ζωή τους στα εδάφη της Τσεχίας την περίοδο 1945-1989.

Περιοδικές εκθέσεις, κυρίως τέχνης και φωτογραφίας, πραγματοποιούνται ανά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα με τις εκθέσεις, το μουσείο αποτελεί επίσης μέρος για έρευνα πάνω στους Ρομά στην Κεντρική Ευρώπη. Με μια δημόσια βιβλιοθήκη, οι φοιτητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν από περισσότερες από 3,000 εκδόσεις (βιβλία, περιοδικά, CDs). Το μουσείο διοργανώνει διαλέξεις, συναυλίες, συζητήσεις και μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας ρομά για το κοινό και επαγγελματίες. Το απόγευμα το μουσείο είναι ανοιχτό για τα παιδιά ρομά από την γειτονιά.

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει σημαντικές ερευνητικές μελέτες και βιβλία, λογοτεχνία των Ρομά, ειδησεογραφικά άρθρα στην τσεχική και σλοβακική γλώσσα (σχετικά με τους Ρομά), ειδησεογραφικά άρθρα σχετικά με τους Ρομά σε ξένες γλώσσες, συζητήσεις και πρακτικά συνεδρίων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα μουσεία Ρομά: