Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας
Το κεντρικό κτήριο του μουσείου
Ίδρυση25 Μαΐου 1962
ΠεριοχήΒελιγράδι
Έκταση5253 m²
Επισκέπτεςπερίπου 120.000 ανά έτος
Ιστότοποςhttps://www.muzej-jugoslavije.org/

Το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας (Σερβικά: Музеј Југославије ,Muzej Jugoslavije) είναι ένα δημόσιο μουσείο ιστορίας στο Βελιγράδι , την πρωτεύουσα της Σερβίας. Χρονολογεί την περίοδο του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας, καθώς και τη ζωή του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο . Ο τάφος του Τίτο βρίσκεται σε ένα από τα κτίρια του Μουσείου (το Σπίτι των Λουλουδιών ).

Με 120.000 επισκέπτες ετησίως, είναι το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στη Σερβία.

Κέντρο μνήμης "Γιόσιπ Μπροζ Τίτο"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και τα τρία κτίρια που απαρτίζουν το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας ήταν προηγουμένως μέρος του Κέντρου Μνήμης "Γιόσιπ Μπροζ Τίτο".

Το Μουσείο της 25ης Μαΐου άνοιξε στις 25 Μαΐου 1962. Χτίστηκε από την Πόλη του Βελιγραδίου ως δώρο στον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο , Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, για τα 70α γενέθλιά του. Αυτό το μουσείο χρησιμοποιήθηκε για να εμφανίζει δώρα που ο Τίτο έλαβε μέχρι το 1962. Στις 16 Νοεμβρίου 1982, ιδρύθηκε το Κέντρο Μνημείων "Josip Broz Tito" και το Μουσείο της 25ης Μαΐου έγινε μέρος του Κέντρου. Το κέντρο μνήμης περιελάβανε πολλά κτίρια και ιδρύματα που βρίσκονται κυρίως στο Βελιγράδι, αλλά και σε άλλα μέρη της Γιουγκοσλαβίας (το σπίτι γέννησης του Τίτο στο Kumrovec ήταν μέρος του Κέντρου). Το σπίτι των λουλουδιών όπου θάφτηκε ο Τίτο ήταν επίσης μέρος του Κέντρου Μνημείων. Τα περισσότερα κτίρια που αποτελούσαν το Κέντρο Μνημείων βρίσκονταν στο ίδιο πάρκο στην περιοχή Ντέντινιε του Βελιγραδίου. Η συλλογή μνήμης παρουσίασε τα μετάλλια και τις διακοσμήσεις του Τίτο και τα προσωπικά του αντικείμενα.

Το κτίριο του Παλαιού Μουσείου ονομάστηκε έτσι μετά το άνοιγμα του Μουσείου της 25ης Μαΐου (νέο μουσείο). Εμφανίζει ένα μουσείο που χρονολογεί τον πολιτισμό και την εθνογραφία της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά το θάνατό του στις 4 Μαΐου 1980, ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο θάφτηκε στο σπίτι των λουλουδιών , που στεγάζεται στους χώρους του κέντρου. Το Κέντρο είχε μια συλλογή από περισσότερα από 75.000 αντικείμενα που απεικονίζουν την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, με την ιδιαίτερη έμφαση στη ζωή και το έργο του ίδιου του Τίτο. Διατήρησε επίσης μια εκτενή συλλογή των δώρων που έλαβε ο Τίτο κατά τις πολλές επισκέψεις του με ξένους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Τα εκθέματα περιλάμβαναν επίσης έργα πολλών αξιοσημείωτων καλλιτεχνών όπως του Φρανθίσκο Γκόγια και του Χέρμπραντ φαν ντεν Έικχαουτ.

Για σχεδόν μια δεκαετία μετά τη διάλυση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας , ολόκληρο το συγκρότημα (ο τάφος και το μουσείο) έκλεισε στο κοινό και οι στρατιωτικοί φρουροί απομακρύνθηκαν μόνιμα. Το συγκρότημα είναι πλέον και πάλι σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τον τόπο ως ιερό για "καλύτερες εποχές", ειδικά στις 25 Μαΐου (επίσημη ημερομηνία γέννησης του Τίτο).

Μουσείο Επανάστασης του Γιουγκοσλαβικού Λαού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο της Επανάστασης των Γιουγκοσλαβικών Λαών ιδρύθηκε το 1959 από την Κεντρική Επιτροπή του Συνδέσμου Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας . Η κατασκευή του κτιρίου του Μουσείου ξεκίνησε μόνο το 1978 στο Νέο Βελιγράδι μεταξύ του παλατιού της Σερβίας και του Πύργου Ούστσε. Σχεδιάστηκε να ανοίξει το κτίριο το 1981 στην 40η επέτειο της Επανάστασης , αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ημιτελής κατασκευή εγκαταλείπεται και την καταλαμβάνουν δεκάδες άστεγοι.

Μουσείο Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1996 από την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ως το Μουσείο Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας για να αντικαταστήσει δύο προηγούμενα ιδρύματα: το Κέντρο Μνημείων "Γιόσιπ Μπροζ Τίτο" και το Μουσείο της Επανάστασης των Γιουγκοσλαβικών Λαών . Το νεοσύστατο μουσείο περιείχε συλλογές τόσο από το κέντρο μνήμης "Γιόσιπ Μπροζ Τίτο" όσο και από το Μουσείο της Επανάστασης των Γιουγκοσλαβικών Λαών .

Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο άλλαξε το όνομά του το 2016, από το Μουσείο Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας σε Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας .Το μουσικό συγκρότημα αποτελείται από τρία κτίρια συνολικής επιφάνειας 5253 m², σε ένα πάρκο 3,2 στρεμμάτων:

• Μουσείο 25 Μαΐου • Σπίτι των λουλουδιών • Παλιό Μουσείο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]