Μουσείο Σεργκέι Παρατζάνωφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσείο Σεργκέι Παρατζάνωφ
Սերգեյ Փարաջանովի թանգարան
Χάρτης
Είδοςμουσείο τέχνης και βιογραφικό μουσείο
ΔιεύθυνσηՁորագյուղ ազգագրական թաղամաս 15-16[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°10′44″N 44°30′0″E
Διοικητική υπαγωγήΓερεβάν και Kentron District
ΤοποθεσίαΓερεβάν
ΧώραΑρμενία[1]
Έναρξη κατασκευής1988
ΒραβείαTreasure of European Film Culture[2]
Προστασίαμνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς στην Αρμενία[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Μουσείο Σεγκέι Παρατζάνωφ βρίσκεται στο Ερεβάν της Αρμενίας και είναι αφιερωμένο στο έργο του Αρμένιου σκηνοθέτη Σεργκέι Παρατζάνωφ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία[3] της αρμένικης κυβέρνησης αλλά άρχισε τη λειτουργία του το 1991 λόγω του σεισμού που είχε προηγηθεί τρία χρόνια νωρίτερα. Το οίκημα που το στεγάζει επιλέχθηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, αποτελείται από δύο ορόφους και βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία της πόλης και κατά καιρούς το έχουν επισκεφθεί προσωπικότητες όπως οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Πάουλο Κοέλιο, Βιμ Βέντερς κ.α.

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλοξενεί τουλάχιστον 1.500 εκθέματα, τα οποία αποτελούνται[3] από κολάζ, σχέδια, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, αυτοσχέδιες κούκλες, art installations κ.α. Η πλειονότητα των εκθεμάτων δημιουργήθηκε κατά την παραμονή[3] του Παρατζάνωφ στη φυλακή. Εκτός από αυτά σε δύο δωμάτια φιλοξενούνται[3] αφίσες ταινιών του, τιμητικά βραβεία καθώς και μέρος της αλληλογραφίας του με τον Φεντερίκο Φελίνι, τον Αντρέι Ταρκόφσκι κ.α Μέρος των εκθεμάτων έχει φιλοξενηθεί σε εκθέσεις στο εξωτερικό όπως στη Μόσχα, την Αθήνα κ.α.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Wiki Loves Monuments monuments database. 7  Νοεμβρίου 2017. tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=am&srlang=hy&srid=1.6%2F176.
  2. «Treasures of Film Culture». (Αγγλικά) Ανακτήθηκε στις 9  Αυγούστου 2023.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Πληροφορίες για το μουσείο Αρχειοθετήθηκε 2015-06-16 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα του μουσείου Σεργκέι Παρατζάνωφ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]