Μουσείο Παλιάς Ερζεγοβίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°30′22.49″N 18°46′31.36″E / 43.5062472°N 18.7753778°E / 43.5062472; 18.7753778

Μουσείο της Παλαιάς Ερζεγοβίνης
Χάρτης
Είδοςμουσείο
ΔιεύθυνσηТрг Краља Петра I
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°30′22″N 18°46′31″E
Διοικητική υπαγωγήΦότσα
ΧώραΒοσνία και Ερζεγοβίνη
Έναρξη κατασκευής1956
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Γωνιά δρ. Risto Jeremić στο Μουσείο Παλιάς Ερζεγοβίνης
Αργαλειός - έκθεμα μεταξύ των εθνογραφικών αντικειμένων στο Μουσείο Παλιάς Ερζεγοβίνης στη Φότσα
Ανδρική παραδοσιακή φορεσιά
Λιμπάντα - μέρος γυναικείας παραδοσιακής φορεσίας
Αίθουσα μνήμης - λεπτομέρεια

Το Μουσείο Παλιάς Ερζεγοβίνης είναι ένα μουσείο στη Φότσα, πόλη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας που βρίσκεται στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο Παλιάς Ερζεγοβίνης ιδρύθηκε το 1956. Βρίσκεται σε ένα από τα κτήρια του πρώην ξενοδοχείου Gerstl, το οποίο είχε στιστεί το 1906 και κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στον ίδιο χώρο, χτίστηκε το ξενοδοχείο Vucevo, το οποίο αργότερα προσαρμόστηκε για να φιλοξενήσει το μουσείο. Το Μουσείο Παλιάς Ερζεγοβίνης διαθέτει μια πλούσια συλλογή καθώς και τέσσερις μόνιμες εκθέσεις.

Μουσειακές εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο Παλιάς Ερζεγοβίνης διαθέτει πλούσια εκθέματα και φιλοξενεί πέντε μόνιμες εκθέσεις. Στη γκαλερί του μουσείου υπάρχουν εκθέματα που σχετίζονται με διάφορα θέματα. [1]

Η Φότσα κατά το παρελθόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκθεση Η Φότσα κατά το παρελθόν παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν το πλούσιο παρελθόν του δήμου της Φότσα. Χρονολογικά, η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τους προϊστορικούς χρόνους έως τα μέσα του 20ού αι. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά αντικείμενα και φωτογραφίες που ανάγονται σε διαφορετικές περιόδους και προβάλλουν εξέχουσες προσωπικότητες από το παρελθόν της Φότσα. Ιδιαίτερα ελκυστικά εκθέματα για τους επισκέπτες είναι αυτά που προέρχονται από την αρχαία περίοδο, όπως απομεινάρια όπλων, εργαλείων και κεραμικών, καθώς και μεσαιωνικά δόρατα, σπαθιά και χειροποίητα και διακοσμημένα όπλα από την οθωμανική περίοδο. Ανάμεσα σε αυτά, μπορεί κανείς να δει μια συλλογή νομισμάτων (η οποία περιλαμβάνει διάφορα νομίσματα που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί στην περιοχή της Φότσα).

Εθνογραφική έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εθνογραφική έκθεση περιλαμβάνει έπιπλα, διακοσμητικά και μέρη παραδοσιακών φορεσιών, που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον, και αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής του πληθυσμού της περιοχής της Φότσα. Στην ίδια έκθεση υπάρχουν εκθέματα από το εσωτερικό αγροτικών αστικών σπιτιών από τις αρχές του 20ού αιώνα καθώς και αυθεντικά διακοσμημένα προϊόντα χειροτεχνίας.

Η περίοδος του αγώνα για την απελευθέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκθεση Περίοδος του αγώνα για την απελευθέρωση του λαού της Φότσα παρουσιάζει τη Φότσα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας και η ανώτατη διοίκηση με επικεφαλής τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο βρίσκονταν στη Φότσα κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Η οργάνωση της στρατιωτικής και πολιτικής δομής του αγώνα για την απελευθέρωση του λαού της Γιουγκοσλαβίας λάμβανε χώρα κατά την περίοδο αυτή. Για τον ίδιο σκοπό, είχαν γίνει δεκτοί και βοήθησαν οι Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι που συμμετείχαν στην πορεία Igman. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Moša Pijade έχει γράψει του «κανονισμούς της Φότσα», που έγιναν η βάση της μελλοντικής σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας.

Δρ Risto Jeremić[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δρ Risto Jeremić ήταν ένας από τους εμπνευστές και ιδρυτές της Σερβικής Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρείας Prosvjeta, και στη συνέχεια πρόεδρος του Κεντρικού της Συμβουλίου. Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Γκρατς και ήταν ο πρώτος άνθρωπος από τη Φότσα που είχε λάβει υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση και στη συνέχεια ο πρώτος χειρουργός στην πρώην Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Είναι ο συγγραφέας δεκαπέντε βιβλίων και περισσότερων από εβδομήντα επιστημονικών και επαγγελματικών εργασιών σε διάφορους τομείς. Ήταν διευθυντής του Κρατικού Νοσοκομείου του Σεράγεβο, επίτιμος γιατρός του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και ακαδημαϊκός.

Η Φότσα στην άμυνα και στον πόλεμο της πατρίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφιών, εγγράφων και άλλων αντικειμένων η οποία παρουσιάζει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Φότσα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1992-1995 στη Βοσνία. Τα εκθέματα αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία κατά τα τελευταία χρόνια της ύπαρξής της και το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει την πολεμική προσπάθεια των μαχητών της Φότσα, τον σχηματισμό τους στη 11η Ταξιαρχία Πεζικού της Ερζεγοβίνης και το πέρασμα στην ειρήνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]